Hronika

AKTUELNO: Uklonjena mermerna ploča sa mapom „velike Albanije“ kod Kumanova – zatvoren i muzej

Mermerna ploča s mapom „velike Albanije“, koja je ovog vikenda postavljena ispred muzeja tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, u kumanovskom selu Sopot u Makedoniji, uklonjena je, prenela je tamošnja televizija „Sitel“.

U direktnom prenosu iz Sopota, televizijska ekipa je javila da je ispred zgrade ostao samo kamen na koji je bila pričvršćena mermerna ploča sa spornom mapom koja je obuhvatala delove teritorije Severne Makedonije, Srbije, Crne Gore i Grčke.

Svojevrsni muzej otvoren je u okviru memorijalnog kompleksa posvećenog albanskim žrtvama napada u Sopotu 4. novembra 1944. godine.

Ploča s mapom „velike Albanije“ izazvala je burnu reakciju u javnosti, a premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski smatrao je da postavljanje sporne mape u selo Sopot kasnilo najmanje 145 godina. Gradonačelnik Kumanova Maksim Dimitrievski naveo je u saopštenju da je objekat nelegalno izgrađen i da Opština nije izdala građevinsku dokumentaciju. Zgrada je, kako navodi, izgrađena na državnom poljoprivrednom zemljištu.

Pozivajući se na izjavu Kovačevskog da je zgrada izgrađena na privatnom zemljištu, Dimitrievski je rekao da bi službe trebalo da ga bolje obaveste.

„Mislim da bi trebalo da bude bolje informisan od službi sa kojima direktno sarađuje, ali me čudi i ćutanje drugih nadležnih institucija, kao što je u ovom slučaju MUP, čije su obaveze po zakonu i po Ustavu da štite ustavni poredak države i kada neko podstiče međuversku, međunacionalnu konfrontaciju, da to isto sankcioniše. Ćutanje nadležnih institucija je više nego sramota, jer se integritet države mora zaštititi“, naveo je Dimitrievski, prenosi RT Balkan.

Categories: Hronika

Leave a Reply