Društvo

Pravoslavni vernici danas slave Svetog apostola Jakova

Sveti apostol Jakov je jedan od 70 apostola, a naziva se Isusovim bratom, jer je bio sin pravednog Josifa, muža Presvete Bogorodice. Posebno je upozoravao bogataše da budu ponizni, inače će proći kao „cvet travni“, koji uvene kad ogreje sunce. Jakov podseća da je Bog izabrao „siromahe ovoga sveta“ da budu bogati verom, i naslednici Carstva. Svoju braću u veri je opominjao da ne ukazuju čast bogatima, podsećajući ih: „Nisu li bogataši ti koji vas ugnjetavaju i zar vas oni ne vuku na sudove?“

On podseća bogataše „naslađivaste se na zemlji“ i tvrdi da će njihove nevolje doći, da će im nagomilano bogatstvo istrunuti, odeću pojesti moljci, a zlato i srebro zarđati. A do Boga će dospeti samo vapaj neplaćenih radnika:

„Gle, vapije plata radnika koji su požnjeli njive vaše, koju ste im zakinuli i vapaji žetelaca dođoše do ušiju Gospoda Savaota“.

I sami Jevreji divili su se njegovoj pravednosI sami Jevreji divili su se njegovoj pravednosti, i nazivali su ga Jakovom Pravednim. Međutim, kada je za prvosveštenika postavljen Anan, on je sa drugim jevrejskim starešinama smislio da ubije Jakova kao Hristovog propovednika. Prilikom proslave Pashe, kada se puno vernika slilo u Jerusalim, starešine su mu naložile da se popne na krov hrama i da govori protiv Hrista. Međutim, Jakov je počeo narodu da govori o Hristu kao o sinu Božjem i mesiji.

Razjareni sveštenici su ga skinuli sa krova, pri čemu je Jakov pao i gadno se povredio. Ipak, nije preminuo na licu mesta, već je na kolenima pružio ruke ka nebu i zavapio „Oprosti im Gospode ovaj greh, jer ne znaju šta čine“.

Tada mu je prišao neki čovek i svom silinom ga udario po glavi, i tada je skončao u svojoj 63. godini.

Običaji i verovanja

Narodni običaji kažu da neudate devojke bi u ponoć trebalo da se umiju hladnom vodom, kako bi zaštitile telo od zlih duhova i obezbedile sebi zdravo potomstvo.

Danas takođe treba  oprostite „zlim jezicima“i praštati greh klevete.SPC

Categories: Društvo

Leave a Reply