Društvo

Na današnji dan 1377: Krunisan kralj Stefan Tvrtko Kotromanić u manastiru Mileševa

Na današnji dan 1377 godine, krunisan je za kralja Stefan Tvrtko Kotromanić u manastiru Mileševa, nad moštima Sv. Save. Titula je glasila: „Kralj Srblnєmь i Bosně i Pomorih i Zapadnimь Stranamь“.

Krunisanje nije izvršeno u Žiči, po staroj tradiciji Nemanjića, po svoj prilici zato, što se ona nije nalazila u Tvrtkovoj vlasti, ali je Mileševa, sa grobom Sv. Save, čiji je kult među Srbima bio već znatno razvijen, i kao zadužbina Nemanjića izabrano namerno da se naglasi to vezivanje za staro nasleđe.

Od tada, on se, po običaju srpskih vladara, naziva Stefan Tvrtko; na svoj dvor dovodi posebnog logofeta iz Raške i sa njim srpske kraljevske običaje; od Dubrovčana prima 2.000 perpera svetodimitarskog dohotka koji su oni do tada plaćali srpskim vladarima.

Vladanje nad velikim dijelom starih zemalja Nemanjića obavezivalo je Tvrtka I Kotromanića da uzme titulu kralja, koja je decenijama pripadala Nemanjićima. Poslije teritorijalnog širenja svoje države, Tvrtko je imao jedan dio prvobitnih Nemanjinih zemalja, manastir Mileševu sa grobom srpskog prosvetitelja Svetog Save, i krvno srodstvo sa Nemanjićima.

Tvrtko je uzeo ime Stefan kako bi se izjednačio sa svojim precima Nemanjićima, za koje se vezivao i čiju je tradiciju želio da nastavi. Postao je po milosti Božijoj kralj Srbljem, Bosni, Pomorju i Zapadnim stranam. Krunisanje nije izvršeno u Žiči, po staroj tradiciji Nemanjića, po svoj prilici za to, što se ona nije nalazila u Tvrtkovoj vlasti, ali je Mileševo, sa grobom Sv. Save, čiji je kult među Srbima bio već znatno razvijen, i kao zadužbina Nemanjića izabrano da se naglasi to vezivanje za staro nasleđe.

Sam Tvrtko u povelji Dubrovčanima kaže: „ … i idoh v srbskuju zemlju … i tamo šdšu mi venčan bih bogom darovanim mi vencem na kraljevstvo preroditelj mojih”.

O Tvrtkovim borbama sa Turcima dr Sana piše: “Tvrtko je razumio pravu opasnost koja je ležala u jurišnom napredovanju turskih horda. Da bi im mogao da se suprostavi sa jednom odgovarajućom velikom snagom, on je htio da po drugi put stvori velikosrpsko carstvo”.

Izvor: Fejsbuk stranica „Srbadija“

Categories: Društvo

Leave a Reply