Hronika

Kosovska Mitrovica: Zemlja sa starog groblja sa posmrtnim ostacima odnesena na smetlište kod autobuske stanice

U gomilama zemlje na platou prema reci Ibar se nesumnjivo nalaze i ljudski ostaci, saznaje Kim radio. Zemlja sa posmrtnim ostacima je izručena na smetlište u blizini glavne autobuske stanice.

„Treblao bi hitno vratiti zemlju sa ostacima pokojnika na groblje, a potom fizički obezbediti parcelu. Reč je o groblju koje je staro najmanje 300 godina, pa očekujem da stručne službe izađu na teren, izvrše konzervaciju i donesu rešenje o stavljanju groblja na listu kulturnih dobara“, izjavila je prof. dr Mitra Reljić.

Ona je autor poznate knjige „Srpska groblja na Kosovu i Metohiji: Uništena spomenička i jezička baština“ u izdanju Matice srpske iz Novog Sada.

Prema saznanjima Kim radija, a nakon uvida u zemljišnu dokumentaciju, jasno je i da su neki od stambenih objekata sagrađeni na grobljanskoj parceli.

Advokat Eparhije raško-prizrenske će u toku dana podneti tužbu protiv firme koja je preko starog groblja iza crkve Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici prokopala put.

Ovu lokaciju su tokom dana obišli i predstavnici nekih međunarodnih organizacija. Posmrtni ostaci fotografisani na starom groblju u Mitrovici, 26. oktobar 2023. (Foto Mitra Reljić)

Categories: Hronika

Leave a Reply