Hronika

Kancelarija za KiM o provali u Osojanu: Sistemsko zatiranje i zastrašivanje

„Sve ukazuje da je reč o sistemskom pokušaju zatiranja i skrnavljenja svega srpskog na Kosovu i Metohiji“, navedeno je u saopštenju Kancelarije za KiM koja se oglasila povodom provale u crkvu Svetog Arhangela Gavrila u Osojanu.

„Povratnici su česta meta napada albanskih ekstremista, uzurpatora i pljačkaša“, saopšteno je.

Iz Kancelarija za KiM je poručeno i da u kraju koji je gotovo potpuno etnički očišćen od Srba, crkve predstavljaju mesta oko kojih se okupljaju i osećaju zaštitu.

„U periodu teške krize i sve neizvesnijeg života za Srbe na Кosovu i Metohiji, umesto smirivanju tenzija, svedočimo pokušaju sistemskog urušavanja srpskog postojanja“, dodaje se.

„Sve ovo govori da je prištinski režim direktan saučesnik“, zaključeno je u saopštenju dostavljenom medijima, „a međunarodna zajednica nemi posmatrač u pokušaju tihog proterivanja Srba sa pragova njihovih domova, jer se ništa ne preduzima kako bi se ova zlodela sprečila“.

Srpska lista: Nastavlja se zatiranje

Povodom provale u crkvu Svetog Arhangela Gavrila u Osojanu se oglasila i Srpska lista.

„Sistemsko proterivanje Srba i zatiranje srpskog postojanja na Кosovu i Metohiji pod režimom Aljbina Кurtija nastavlja se svakodnevno“, saopšteno je iz Srpske liste.

Provala u crkvu je sraman čim, te pokazatelj stanja ljudskih i verskih prava srpskog naroda na Kosovu, navedeno je.

„Na udaru esktremista se nalaze naši građani, naše zdravstvene ustanove, a kao što je uvek bilo, sudbinu srpskog naroda deli i naša Srpska pravoslavna crkva“, dodaje se.

Iz Srpske liste pozivaju odgovorne da se najhitnije uključe i otkriju počinice napada na Srpsku pravoslavnu crkvu.

„Po pitanju odgovornosti to se odnosi kako na ovaj napad, tako i na preoravanje srpskog groblja u Кosovskoj Mitrovici kao i progon igumana manastira Devine vode“, zaključuje se u saopštenju. KiM

Categories: Hronika

Leave a Reply