Društvo

Počinju Božićne poklade, danas je Sveti apostol Filip

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog apostola Filipa Danas je dan poklade pred Božićni post, koji se zato ponekad naziva Filipovim postom. Sveti apostol Filip je rodom iz Vitsaide kraj jezera Galilejskog. Propovedao je Jevanđelje u Aziji i u Grčkoj, gde su Jevreji hteli da ga ubiju, međutim, Bog ga je spasao svojim čudesima. Prema predanju, arhijerej jevrejski koji je pokušao da ubije Filipa, ođednom je oslepeo i pocrneo.

Stradao je u 86. godini tako što su ga, zajedno sa Vartolomejem, bezbožnici razapeli na drvo. LJudi su odmah potrčali da ih spasu, ali je samo Vratolomej uspeo da preživi, dok je Filip isdahnuo. NJegove mošti su kasnije prenete u Rim. 

Prema starim narodnim verovanjima na ovaj dan treba da pripremite bogatu večeru i jesti sa ukućanima. 

Proslavi Božića prethodi post koji traje 40 dana, a ovo je vreme Božićne poklade, odnosno gozbe.

Upravo su poklade vreme za proslave i veselja, ali se veruje da zle sile i veštice tokom poklada imaju jači uticaj. Zbog toga postoje brojni običaji koji se razlikuju od mesta do mesta.

Negde se posle večere zavezuju sve verige u kući, kore od pojedenih jaja bacaju u vatru, tabani trljaju belim lukom, a deci se pred spavanje oblače prevrnute pidžame i majice.

Takođe, postoji verovanje da uveče tabane trljati belim lukom i izgovoriti sledeće reči: „Veštica kao konac, u mene zubi kao kolac.“ SPC

Categories: Društvo

Leave a Reply