Društvo

Sećanje na povratak velikog pesnika u svoju rodnu Hercegovinu kroz Nikšić

Na današnji dan, 22. oktobra 2000. godine, veliki srpski pesnik i diplomata Jovan Dučić vratio se svojoj rodnoj Hercegovini – Trebinju, gde je sahranjen u novopodignutoj Hercegovačkoj Gračanici.

Veliki pesnik upokojio se na Blagovijesti, 7. aprila 1943. godine u Geriju u američkoj državi Indijana, gde je sahrana prvobitno obavljena, ali je potom, iste te godine, prenet u portu srpskog manastira Svetog Save u Libertvilu. Kada je izvršena ekshumacija njegovo telo bilo je čitavo, kao i na fotografiji od pre više od pola veka kada je sahranjen.

Dučić je još jednom, poslednji put tog 22. oktobra obišao srpske zemlje, njegovi posmrtni ostaci su, iz Libertvila, preko Srbije, pa zatim Crne Gore, preneti u Trebinje. Tako je veliki Dučić, po sopstvenoj želji, sahranjen na brdu iznad rodnog grada u crkvi sagrađenoj po uzoru na kosovsku Gračanicu-hercegovačkoj Gračanici. Interesantno je da Jovan Dučić, koji je obišao mnoge gradove i himere, koji je prvi podigao spomenik Svetom Petru Drugom Petroviću Njegošu lovćenskom tajnovidcu, nikada za života nije posetio Crnu Goru, koja je za njega bila sveta zemlja oličena u pesniku i Vladiki Radu.

Ipak njegova želja nije ostala neostavrena, Dučićevi posmrtni ostaci stigli su u petak 20.10.2000. u Podgoricu, zatim Danilovgrad i Nikšić. Mitropolit Amfilohije sa sveštenstvom Mitropolije dočekao je zemne ostatke Jovana Dučića. Sutradan, 21.10.2000. zemni ostaci Jovana Dučića su iz Podgorice krenuli za Danilovgrad praćeni Episkopom budimljanskim Gospodinom Joanikijem.

A zatim stigli u nikšićki saborni hram. Svetu Arhijerejsku Liturgiju služio je Njegova Svetost Patrijarh srpski Gospodin Pavle uz sasluženje Mitropolita Crnogorsko-primorskog Amfilohija, i arhijereja. Poslije Liturgije zemni ostaci Jovana Dučića ispračeni su za Trebinje. 22. oktobra Jovan Dučić je sahranjen u novopodignutoj Hercegovačkoj Gračanici na Crkvini, gde je prethodno svetu liturgiju služio Patrijarh Pavle i Mitropolit Amfilohije sa arhijerejima i sveštenstvom. “Jovan Dučić se vratio tog 22. oktobra 2000. godine u svoje milo Trebinje, kako je zvao svoj grad. Vratio se u grumen gline užeženi, kako kaže u jednom stihu. Bio je čovek koji je zadužio srpsku kulturu i književnost, jedan od najvećih srpskih pesnika uopšte. Trebinjci su ponosni na Dučića. Treba uveče pogledati Trebinje i svetla Hrama Blagovještenja na Crkvini, u kome Dučić počiva. A treba i sa Hercegovačke Gračanice gledati jutra sa Leotara i shvatiti da u svetskoj književnosti ne postoji takav primer odavanja počasti svom velikom pesniku i zadužbinaru”, rekao je tada, između ostalog, Budimir Dubak za “Svetigoru”.

Publicista Jovan Markuš izrazio je svoju tugu zbog toga što i mi Crnogorci, kao što su to uradili braća Hercegovci ispunivši Dučićev amanet da bude sahranjen na Crkvini, nismo ispunili postmrtnu želju našeg velikog Svetog Petra Drugog Petrovića Njegoša Lovćenskog Tajnovidca da ga sahranimo u onu crkvu na Lovćenu: ,,Kao čovek, kao Crnogorac u smislu pripadanja ovoj državi, kao Cetinjanin i kao Srbin, mogu samo da se postidim pred braćom Hercegovcima jer su oni ispunili amanet svog velikog pesnika.“

Ističe da je sam čin sahrane Dučićevih posmrtnih ostataka u Hercegovačkoj Gračanici ostavio najveći utisak na njega.

“Mislim da nikad kao tada nisam osetio takvu sabornost i jednodušnost svih koji su bili prisutni sahrani Jovana Dučića. Osetio sam snagu Tela Hristovog – Crkve Božije“, kaže publicista Jovan Markuš.

Pre svoje smrti ostavio je testament u kome je iskazao svoju želju da se izgradi …”krasna pravoslavna crkva u Trebinju u stilu one u kosovskoj Gračanici i da se moje telo prenese i sahrani u istoj”.

 Jovan Dučić je sahranjen u novopodignutoj Hercegovačkoj Gračanici na Crkvini, gde je prethodno Svetu liturgiju služio Patrijarh srpski Pavle i Mitropolit Amfilohije sa arhijerejima i sveštenstvom.

Izvor i foto: Svetigora

Categories: Društvo

Leave a Reply