Društvo

Svečanom sednicom i uručenjem oktobarskih nagrada obeležen Dan grada Leskovca

U leskovačkom Narodnom pozorištu uručenjem Oktobarskih nagrada laureatima i Svečanom sedicom obeležen je Dan grada Leskovca – Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu.Svečana sednica je obeležena i danas, 79 godina nakon što su 11. oktobra 1944. godine na ulicu pokuljale žene, deca, stari, kada je narod plakao i vikao SLOBODA! „Ovaj osećaj pomešan je i sa velikom odgovornošću koja je predamnom i mojim saradnicima da opravdamo ukazano poverenje i nastavimo još više i odgovornije da radimo za svoj grad, jer Leskovac je naša zajednička kuća.

Ko Leskovac voli – za njega i radi, to smo svi zajednički i pokazali – pokazali smo da smo zajedno i kada je dobro i kada nije, i kada slavimo značajne datume, ali i kada se borimo sa elementarnim nepogodama i drugim nedaćama…Tako se gradi poverenje, tako se voli svoj grad“, kazao je Cvetanović.

On je prilikom svog govora podsetio prisutne na sva ulaganja u sve sfere u poslednjih godinu dana, sa posebnim obrtom na novoizgrađeni gradski fudbalski stadion „Dubočica.“

Ove godine Oktobarska nagrada Medalja pripala je posthumno Miodragu Gligorijeviću zv. Bure, profesoru  doktoru Marku Daviniću mikrobiologu sa Univerziteta u Bizmarku. U ime Marka Davinića nagradu je preuzeo njegov otac Aleksandar Davinić, a Marko se obratio putem video snimka i zahvalio se na nagradi koju je dobio, kao i GFK Dubočica.

Ministarstvu za javna ulaganja je ove godine pripala Oktobarska nagrada – Medalja, a nagradu je preuzeo državni sekretar Nemanja Trnavac.

Kada je reč o Maloj hidroelektrani u Vučju, još jednom dobitniku priznanja, Medalju je preuzeo Dragan Jović, direktor za proizvodnju energije. Najveće priznanje danas je pripalo manastiru Hilandar u čije ime se obratio otac Teodosije.

„Hvala što ste nas pozvali i što ste darivali ovako značajnom nagradom. Posebno mi je drago što ova nagrada nije usmerena samo na naše slavne pretke nego i na nas koji igumana, arhimandrita Metodija, kao i u ime celokupnog bratstva se zahvalim. Za ovu nagradu treba zahvaliti pre svega Leskovčanima koji pohode našu svetinju a za to je najzaslužnije Društvo prijatelja Hilandara Sveti kralj Milutin.“Ovogodišnji dobitnici Oktobarskih nagrada pored Medalja su dobitnici Pohvala, Jelena Cvetković, Milan Mitić, Radomir Jovanović, Milan Popović, pukovnik dr Ivica Nikolić, Dom kulture Grdelica, OŠ Vuk Karadžić u Velikoj Grabovnici, OŠ Đura Jakšić u Turekovcu, OŠ Aca Sinadinović u Predejanu, i Novčanih nagrada, Marija Lazarević, Andrija Stojiljković, Tanja Antić i David Milovanović. Gradonačelnik Cvetanović je ocu Teodosiju uručio delo umetnika Slobodana Popovića, Ikonu sa likom apostola Petra i Pavla.

Otac Teodosije je gradonačelniku uručio monografiju „Sveti kralj Milutin“ sa posvetom Igumana Metodija.

Categories: Društvo

Leave a Reply