Društvo

Sećanje na egzodus Srba iz Sanskog Mosta

Simboličnim bacanjem cveća u reku Sanu danas je obeleženo 28 godina od egzodusa Srba iz Sanskog Mosta kojih je do rata u toj opštini živelo 27.000.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor rekao je da je upravo ovaj most na reci Sani značio prelazak više od 27.000 Srba na sigurnu teritoriju, da su mnogi od njih ovde osnovali svoje porodice, formirali domove i ostali. “Nažalost, svi se prisećamo tog vremena i svakog 10. oktobra se okupimo. Ono što je zaista danas jako bitno reći i napomenuti je da smo mi svi ovde jedno, da smo mi stanovnici ovoga grada, bez obzira ko je odakle došao. Živimo i radimo kao jedno. Želimo da pošaljemo poruku mira. Svi oni koji su dobronamerni, svi oni koji imaju dobru, iskrenu želju da grade zajedno Prijedor, Republiku Srpsku, BiH su dobro došli. Želimo da pošaljemo jasnu poruku svetu da možemo, iako smo imali različitu, tešku istoriju, tešku sudbinu u nekom periodu ratnom, evo 28 godina je prošlo, međutim želimo da idemo napred”, rekao je Javor.
Potpredsednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila grada Prijedora Slaviša Knjeginjić rekao je da je poruka danas jasna – da se više nikad ne desi da srpski narod doživi egzodus, ističući da od nekadašnjih 28.000 Srba u tom gradu danas nema ni hiljadu.
“Teška je situacija. Naši ljudi loše žive u Sanskom Mostu. Kad uporedite Prijedor i Sanski Most, videćete ogromnu razliku u povratnicima. U Sanskom Mostu nemaju ni puta, ni struje, Prijedor je mnogo drugačiji grad što se tiče povratnika”, ocenio je Knjeginjić.
Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila grada Prijedora današnji datum obeležava od pre jedanaest godina. Izvor: prijedorgrad

Categories: Društvo

Leave a Reply