Sport

JUBILEJ: JSD Partizan i FK Partizan danas slave 78. rođendan

Jugoslovensko sportsko društvo Partizan i fudbalski klub Partizan danas slave 78 godina od osnivanja.

Fudbalski klub, koji je bio pokretač JSD, osnovan je kao Fiskulturno društvo Centralnog doma Jugoslovenske armije. Istovremeno osnovane su i sekcije za košarku, atletiku, šah i odbojku.

Ratni komandant Peko Dapčević, koji je svojevremeno bio i  jedan od predsednika JSD Partizan, otkrio je 1995. godine kako je doneta odluka o osnivanju kluba.

„Većina nas, mladih generala koja je igrala i volela fudbal, okupili smo se i dogovorili da osnujemo fudbalski klub. Oko imena nije bilo natezanja: bili smo partizani, bilo je i najprirodnije da se naš klub zove Partizan“, rekao je Dapčević.

Partizan je osvojio 27 šampionskih titula, a trijumfovao je u Kupu 16 puta. Crno-beli su 1966. godine bili vicešampioni Evrope, a 1978. godine osvojili su Srednjeevropski kup.

Partizan je odigrao prvi meč protiv Sportinga u istoriji Kupa šampiona, kada je najprestižnije takmičenje tek osnovano 1955. godine, potom je u dva navrata igrao u Ligi šampiona novog formata.

Rekorder po broju utakmica za Partizan je nekadašnji kapiten Saša Ilić sa 873 utakmice, dok je najbolji golgeter Stjepan Bobek sa 425.

JSD Partizan spada u red najvećih sportskih društva u svetu, a po rezultatima, ostvarenjima i broju vrhunskih sportista iz 27 sekcija, jedno je i od najuspešnijih u svetu. Izvor-foto: Agencije i portali

Categories: Sport

Leave a Reply