Društvo

10 godina od osvećenja Sabornog hrama: Bogosluži Patrijarh Porfirije; dolaze mošti Svetog Spiridona Čudotvorca

U subotu i nedjelju 14. i 15. oktobra Saborni hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici proslaviće 10 godina od osvećenja. U subotu 14. oktobra u 18 časova biće upriličen svečani doček Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Porfirija i desnice Svetog Spiridona Trimitundskog Čudotvorca. Nakon večernjeg bogosluženja pristupiće se poklonjenju i cjelivanju moštiju Svetog Spiridona.

U nedjelju 15. oktobra u 9 časova biće služena Patrijaraška Liturgija kojom će načalstvovati Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije uz sasluženje više arhijereja Srpske crkve, kao i Mitropolita Krfa, Paksona i Diapontijskih ostrva g. Nektarija. Istog dana u 13 časova, Patrijarh Porfirije i Mitropolit Joanikije osveštaće kamen temeljac crkve Svetoga Save, kao i temelje Pravoslavne gimnazije “Sveti Sava” čija izgradnja je počela u podgoričkom naselju Stari aerodrom. U 19 časova Patrijarh Porfirije će posjetiti Crkvu Svetog Đorđa pod Goricom, najstarije bogoslužbeno mjesto u Podgorici, u kojoj je po predanju Svetu tajnu krštenja primio Sveti Simeon Mirotočivi.

Svečana duhovna akademija povodom 10 godina od osvećenja Sabornog hrama biće održana u 20 časova na platou ispred Sabornog hrama. Besjedu će održati Arhimandrit Metodije, iguman manastira Hilandara.

Categories: Društvo

Leave a Reply