Društvo

Na Kajmakčalanu obeleženo 105 godina od proboja Solunskog fronta

Na Kajmakčalanu je polaganjem venaca obeležena 105. godišnjica proboja Solunskog fronta u Prvom svetskom ratu, a državnu delegaciju je predvodio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković.

Selaković je ukazao na značaj obeležavanja godišnjice tog važnog događaja, o čemu svedoči i činjenica da su se na ceremoniji okupili građane iz svih srpskih krajeva, kao i predstavnik predsednika Srbije, predsednik Skupštine Republike Srpske, predsednik Pokrajinske vlade Vojvodine i predstavnici Udruženja „Karađorđe“ iz Herceg Novog. Selaković je podsetio da je ovim putem pre 107 godina prošla srpska vojska, probijajući front na Kajmakčalanu, najvišem vrhu planine „Danas smo ovde iz svih srpskih krajeva, danas je ovde i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske, danas je ovde izaslanik predsednika Republike gospodina Vučića, danas je ovde i predsednik pokrajinske vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine, danas su ovde i naša braća iz Udruženja Karađorđe iz Herceg Novog, dakle, skupili smo se iz svih krajeva gde Srbi žive”, istakao je Selaković, saopštilo je Ministarstvo.

 Ministar je rekao da je to najmanje što može da se učini i podsetio da je tim putem prošla srpska vojska pre tačno 107 godina, probijajući front na Kajmakčalanu, najvišem vrhu planine Nidže, naglasivši da je srpski narod nakon velikog rata Kajmakčalan nazvao „kapijom slobode” i „kapijom otadžbine”. „Skupili smo da se poklonimo senima naših heroja. Ovde je stradalo 4643 velikih ljudi, ne znamo im imena svima, ali oni su veliki ljudi. Popeli su se ovde na ovaj vrh pod borbom i odavde uspeli da, za nepuna dva meseca, dođu do Bitolja koji je naredne dve godine bio defakto prestonica Srbije, u selu Bač nalazila se naša vrhovna komanda”, podsetio je Selaković. Ministar je ukazao da Republika Srbija, zajedno sa Republikom Srpskom, pridaje ogroman značaj negovanju kulture sećanja i izrazio uverenje da će u budućnosti zajedno podizati ratne memorijale koji su uništeni. „Radićemo to ovde u Severnoj Makedoniji, u saradnji sa Vladom Severne Makedonije, radićemo to i u svakom drugom kraju gde počiva srpski vojnik koji nigde nije otišao kao osvajač, otišao je ili zato što je morao ili je otišao da brani svoju rodnu grudu. Naš dolazak ovde, naša molitva za njihovu dušu, naše pevanje naše himne na ovom mestu pokazuje da su oni zaista pobedili”, poručio je ministar. Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić ukazao je na značaj Kajmakčalana i istakao da se na ovaj način dokazuje da njihova žrtva traje kroz vekove MRZBSP

Categories: Društvo

Leave a Reply