Sport

SEĆANJE: Dragan Mance – OTIŠ`O SI DRAGANE, OSTALA JE TUGA…:

Prošlo je 38 godina od tragične pogibije fudbalera po čijem imenu je nazvana i ulica u glavnom gradu Srbije…

Na današnji dan 1985. godine poginuo je omiljeni fudbaler FK Partizan, i legenda kluba, Dragan Mance.

Mance je poginuo u 23. godini života, u saobraćajnoj nesreći, žureći na trening.

Sećanje na talentovanog golgetera, ni danas, 35 godina nakon nesreće, a njegovi golovi poput onoga slavnom Queens Park Rangersu i danas se prepričavaju.

U jednoj od najvećih utakmica u istoriji kluba iz Humske ulice, „crno-beli“ napravili su veliki preokret i plasirali se u treće kolo Kupa UEFA, u sezoni 1984-1985, (U Londonu su poraženi sa 6:2, a u Beogradu slavili sa 4:0).

Mance, sa prepoznatljivim stilom proslave golova, klizeći na kolenima a visoko podignutim rukama proslavljao je svoje golove.

Dragan Mance se rodio 26. septembra 1962. godine u Beogradu. Živeo je u Zemunu s ocem Ferdinandom, majkom Dušankom i mlađim bratom Goranom. Bio je neoženjen.

Mance je fudbal počeo da igra u „Galenici“ (sadašnji FK Zemun), no zahvaljujući talentu već s nepunih 17 godina postao je prvotimac „Galenike“.

U FK Partizan je prešao 1980. godine, a u dresu „crno-belih“ odigrao 279 utakmica i postigao 174 gola. Za reprezentaciju bivše Jugoslavije odigrao je četiri utakmice, za mladu reprezentaciju sedam, a za olimpijsku reprezentaciju Jugoslavije dve utakmice.

Poslednji gol postigao je u prvenstvenoj utakmici protiv Budućnosti (2:1) odigranom na stadionu JNA, 1. septembra, samo dva dana pre smrti.

Categories: Sport

Leave a Reply