Društvo

Danas je Sveti apostol Tadej

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas slave Svetog apostola Tadeja

Jedan od Sedamdesetorice, a ne onaj Tadej, koji beše jedan od Dvanaestorice apostola. Sveti Tadej je prvo video i čuo Jovana Krstitelja, i primio krštenje od njega, a potom je video Isusa Hrista.

Gospod ga je uvrstio u sedamdeset manjih apostola. Poslije slavnog svog vaskrsenja i vaznesenja Gospod je poslao Tadeja u Edesu, rodno mjesto Tadejevo, a prema svome obećanju knezu Avgaru, koga je ovome Gospod dao onda kada mu je poslao ubrus sa likom Svojim.

Celivanjem toga ubrusa Avgar je bio izlečen od kuge, ali ne sasvim. Malo kuge mu je bilo ostalo još na licu. Kada se sv. Tadej javio Avgaru, on ga je primio sa velikom radošću.

Apostol Hristov ga je poučio veri istinitoj, a potom ga krstio. Kada je kršteni Avgar izlazio iz vode spade i ostatak kuge s njega i u potpunosti je ozdravio. Proslavivši Boga, knez Avgar je hteo da i njegov narod spozna Boga i da Ga proslavi.

Knez je tada sazvao sve građane Edese pred apostola svetog Tadeja, da čuju propoved o Hristu.

Čuvši reči apostolske i videvši čudesno isceljenog kneza, ljudi su odbacili idole i nečisto življenje, primili su veru Hristovu i krstili se.

Običaji nalažu da bi na ovaj dan valjalo otići u crkvu i pomoliti se za zdravlje svojih bližnjih.

Narodna predanja nalažu da će nam Bog sačuvati porodicu i familiju od bolesti, nesreća i zla ako mu se obratimo iskreno i čistom molitvom. SPC

Categories: Društvo

Leave a Reply