Obrazovanje

PRED POČETAK NOVE ŠKOLSKE  GODINE: Roditelji uputili spisak Školskih uprava i škola za vanredni prosvetno-inspekcijski nadzor. Da li je Leskovac ‘’prezreo’’ za nadzor?!

Ministarstvo prosvete uputilo je svim osnovnim i srednjim školama Smernice za organizaciju obrazovno – vaspitnog rada u narednoj školskoj godini. U smernicama je navedeno da se prvog radnog dana đaci upoznaju sa planom rada, kao i da se kroz razgovore odnosi u školi zasnivaju na poštovanju, uvažavanju, saradnji i solidarnosti.Medjutim, ovih dana, posebno nakon dešavanja u Ribnikaru i Mladenovcu upućeni su zahtevi za vanredni nazor prosvetnih inspektora u mnogim školskim upravama i školama. Kako nezvanično saznajemo, na spisku je I Leskovac. Ono što posebno zabrinjava. Kako za naš portal ističu vrhunski I poznati pedagozi I unoiverzitetski profesori, pojava mobinga nastavnog (profesorskog) kadra prema učenicima.

Inače, u prvoj nastavnoj nedelji planirano je da se održe radionice, a u drugoj inicijalni testovi provere znanja gradiva iz prethodne školske godine. Vesna Jerotijević iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije kaže da u novim smernicama nema ništa novo i da su prosvetni radnici godinama unazad tako počinjali školsku godinu. Navodi i da nije ispunjeno ono što je obećano, a to je više stručnih saradnika – psihologa, pedagoga u školama.

Ministarstvo prosvete je u svojim smernicama navelo da se tokom prve nastavne nedelje – od 4. do 8. septembra organizuje tematska nastava, sa radionicama i drugim aktivnostima usmerenim ka negovanju empatije, vrednostima međusobnog poštovanja, saradnje i solidarnosti, uz uvažavanje različitosti.

U drugoj nastavnoj nedelji – od 11. do 15. septembra planirano je inicijalno testiranje, da se vidi koliko učenici znaju gradivo iz prethodne školske godine. U skladu sa rezultatima inicijalnog procenjivanja radiće se dalje planiranje obrazovno-vaspitnog rada.

U Smernicama stoji i da su škole u obavezi da godišnjim planom rada predvide samovrednovanje rada škole u oblastima kvaliteta – Podrška učenicima i Etos (opšta atmosfera u školi).

Tokom septembra sprovešće se i procena adaptacije za učenike petog razreda osnovne i prvog razreda srednje škole na novu sredinu i planiraće se mere podrške sa nastavnicima i učenicima.

U srednjim školama posebna pažnja usmeriće se na izborne programe kojima će se podržati razvoj pozitivnih ljudskih vrednosti. Do kraja prvog polugodišta, škole treba zajedno sa učenicima i roditeljima da kreiraju  identitet (moto) škole tako što će definisati zajedničke vrednosti, očekivana ponašanja i ishode ponašanja u okviru škole i društva u celini, koje su u skladu sa utvrđenim identitetom. 

Medjutim, kako ističu prosvetari, u dopisu Ministarstva prosvete nije predviđeno da se obrade nastavne jedinice koje zbog ranijeg završetka školske godine nisu završeni. Napominje da su u smernicama navedeni inicijalni testovi u kojima će biti kompletno gradivo iz prethodne školske godine, uključujući i lekcije koje nisu stigli da obrade.

„Mi nismo pripremljeni da bi uradili bilo šta novo, sve je ostalo staro. Da upoznamo prvi dan učenike sa planom i programom, to je praksa decenijama unazad. Nemamo čak ni novi broj specijalnih stručnih saradnika koji je najavljen. Imamo staru situaciju. Ukoliko je škola ove školske godine upisala manji broj odeljenja gubi stručne saradnike. Stručni saradnici se i dalje gube, a najavljeno je povećanje njihovog broja. 

Prosvetni radnici u prvim nedeljama ćr morati da se vrate koji korak unazad da pređu gradivo koje je trebalo da se odradi krajem školske godina. To gradivo predviđeno je na inicijalnim testovima. ovolika uznemirenost pred početak školske godine nikada nije postojala i da je to logično zbog tragičnih događaja u OŠ Vladslav Ribnikar i selima u okolini Mladenovca.

„Zaposleni u školama ne znaju šta treba da rade od samog početka što se tiče elementarnih stvari, gradivo koje je trebalo da se obradi. Svako je uznemiren u različitoj meri i na različite načine. Zaposleni, deca i roditelji imaju veliki broj pitanja a da nema odgovora. Nepostojanje odgovora i nepostojanje strategije kako da se prevaziđu sve te okolnosti dodatno unosi nemir“, vele prosvetari. Nije dovoljno samo da se zaposle psiholozi i pedagozi već da oni prođu određenu obuku“, vele oni i dodaju da stručne saradnike treba angažovati prema broju učenika, a ne prema broju odeljenja.

Inače, Ministarstvo prosvete saopštilo je da će policija obezbeđivati sve škole u Srbiji od 1. septembra, a policijski službenici će biti prisutni pre, za vreme trajanja nastave i nakon okončanja časova u obe smene.

Osim u školskim dvorištima, policijske patrole biće pojačane u blizini škola, a kontrolisaće i regulisaće i bezbednost saobraćaja.

Categories: Obrazovanje

Leave a Reply