Društvo

Predsednica Vlade Ana Brnabić u Lebanu i Leskovcu: Ovaj deo Srbije dobija novo lice

Predsednica Vlade Ana Brnabić posetila je Lebane i Leskovac, gde je obišla radove na infrastrukturnim projektima. Ovaj deo Srbije dobija novo lice, poručila je premijerka u Leskovcu  i da Leskovac postaje lider među gradovima.

Ana Brnabić je stigla u Caričin grad, arheološko nalazište kod Lebana u kojem su počeli opsežni radovi. Postavljeno je 2,5 kilometara ograde, kao i video-nadzor, a uskoro počinje i izgradnja centra za posetioce. Sve to košta oko tri miliona evra.

Gradi se i put preko Radan planine, koji povezuje Jablanički i Toplički okrug, banje i sva bogatstva u dva okruga. Vrednost te investicije je milijardu i 800 miliona evra.

Kako je premijerka rekla u Caričinom gradu, put bi trebalo da bude završen do kraja godine.

Lebane su, kao i Leskovac, deo projekta integralnog razvoja, što znači da zajedno na važnim projektima rade Vlada, lokalna samouprava i javna preduzeća. Projekti se definišu i finansiraju sa jednog mesta.

Prema tom projektu, Lebane će dobiti milion i 700 hiljada evra kako bi uložilo u projekte za koje lokalna samouprava smatra da su važni.

Ana Brnabić je najavila da će biti uređen centar Lebana, ali i da će pomoći privatnom hotelijeru koji je kupio hotel u Lebanu, zbog čega će grad nakon 20 godina dobiti hotelske kapacitete.

„Samo jedan put preko Radan planine, u koji ulažemo milijardu i 800 miliona evra, otvorio je prostor za razvoj ta dva okruga jer su prelepa i imaju potencijal koji nismo iskoristili. Potencijal četiri banje – Kuršumlijske, Lukovske, Prolom i Sijarinske banja, Đavolju varoš, Caričin grad… Samo jednim putem koji pravimo preko Radan planine otvaramo turistički potencijal, tako da ovaj deo Srbije dobija novo lice“, rekla je Ana Brnabić Premijerka je ukazala na to da samo jedan put preko Radan planine, u koji se ulaže 1,8 milijardi dinara, povezuje Jablanički i Toplički okrug i otvara mogućnost njihovog razvoja.

Ovi okruzi, kako je predočila, imaju razvojni potencijal koji mi do sada nismo iskoristili, a to je potencijal četiri banje – Kraljevske, Lukovske, Sijerinske i Prolom banje, a tu je i Đavolja varoš i „Caričin grad“.Ona je naglasila da to nije značajno samo za te okruge, već za celu Srbiju, ističući da su „Caričin grad“ i Justinijana Prima biser arheologije Evrope. Iskopavanja su počela 1912. godine, a tek prošle godine je završeno ograđivanje i postavljanje video-nadzora, podsetila je Brnabić i dodala da preko 110 godina imamo jedno od najlepših arheoloških nalazišta Evrope, u koje je mogao da uđe ko hoće i odnese šta hoće. Završili smo taj važan deo posla, a protekle nedelje krenuli su radovi na Vizitorskom centru, koji će biti gotovi do kraja godine, predočila je premijerka.

Inače, premijerka je posetu Leskovcu započela obilaskom Akademije Južna Srbija, gde će biti izgrađen regionalni startap centar. Država ulaže 82 miliona dinara.

Brnabićeva je posetila i brdo Hisar, prelepo izletište koje se nalazi skoro u strogom centru Leskovca i arheološki lokalitet koji čuva istoriju grada dugu 8.000 godina.

U brdo Hisar, preko Ministarstva trgovine i turizma, država je uložila gotovo 20 miliona dinara. Izgrađena je pristupna saobraćajnica, pešačke staze, letnjikovci i vidikovac.

Categories: Društvo

Leave a Reply