Društvo

Vernici dočekali mirotočivu ikonu u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici

Ogroman broj vernika dočekalo je mirotočivu ikonu Presvete Bogorodice koja je u podgorički Hram Hristovog Vaskrsenja stigla iz Rusije.

Verni narod čekao je u redu kako bi cjelivao ikonu i prisustvovao liturgiji koja je počela u osam sati. Među vernicima je i košarkaš Nikola Mirotić. Ikona će biti u Sabornom hramu dostupna na cjelivanje i blagoslov od danas 22. avgusta zaključno sa 28. avgustom – praznikom Uspenja Presvete Bogorodice. Mirotočiva ikona Presvete Bogorodice biće izložena svakog dana u periodu od osam do 13 časova i od 17 do 20 časova Ikona jedino neće biti izložena u Hramu u četvrtak 24. avgusta, kada će ova svetinja obići i manastir Ostrog. Svako ko se dotakne ove ikone Presvete Bogorodice, ne odlazi bez blagodatne pomoći i zastupništva Majke Božije. Komisija za naučno proučavanje čudesnih pojava Moskovske Patrijaršije ispitala je ikonu. Uzeli su smirnu da prouče njen sastav. Naučnici su utvrdili da je sličan „soku“ koji luči neko četinarsko drvo koje raste u toplim zemljama, a koje ima pet životvornih svojstava. Među njima: zarastanje rana, antidepresiv, itd. Čak su snimili i film o tome.

Slava o mirotočivoj ikoni otišla je daleko van granica Rusije. Posetila je Češku, Italiju, Njemačku, SAD, Australiju, Ukrajinu, Belorusiju… Čudotvorna ikona je pet puta posetila Atos – Svetu Goru. U čast ikone, na Kipru je izgrađen hram.

Ikona „Umekšanje zlih srca“ nastavlja da mirotoči. Prema njoj se pružaju mnoge ruke. Pružaju se, da osete toplinu i ljubav Bogorodice, FOTO: PORTAL DAN

Categories: Društvo

Leave a Reply