Društvo

Naučnici rekonstruisali pesmu Pink Floyda na osnovu moždanih talasa

Naučnici su dekodirali pesmu Pink Floyda „The Wall“ na osnovu snimaka električne aktivnosti mozga, što bi moglo da pomogne vraćanju moći govora pacijentima sa moždanim udarom ili amiotrofičnom lateralnom sklerozom, neurodegenerativne bolesti koja je bila dijagnostifikovana i kod Stivena Hokinga.

Iako su članovi iste laboratorije ranije uspeli da dešifruju govor, pa čak i nečujno zamišljene reči – sa snimaka mozga, „uopšteno govoreći, svi ovi pokušaji rekonstrukcije su imali robotski kvalitet“, rekao je profesor Robert Najt, neurolog sa Univerziteta u Kalifornija, SAD, koji je sproveo studiju sa postdoktorandom Ludovikom Belierom, prenosi Guardian. Prema njegovim rečima, muzika je po prirodi emotivna, ima ritam, stres, akcenat i intonaciju i sadrži mnogo veći spektar stvari od ograničenih fonema na bilo kom jeziku, što bi, kako je naveo, moglo dodati još jednu dimenziju implantabilnom govornom dekoderu.

Dok je prethodni rad dekodirao električnu aktivnost iz moždanog govornog motornog korteksa, oblasti koja kontroliše sitne pokrete mišića usana, vilice, jezika i larinksa koji formiraju reči, nova studija je koristila snimke iz slušnih delova mozga, gde se obrađuju svi aspekti zvuka.

Tim je analizirao snimke mozga 29 pacijenata dok im je puštan trominutni deo pesme Pink Flojda, preuzet sa njihovog albuma „The Wall“ iz 1979. godine

Categories: Društvo

Leave a Reply