Društvo

I TOGA IMA – Pleme u kojem su žene glavne: Snahe i svekrve se ne svađaju, razvoda nema

Za razliku od mnogih društava širom sveta u kojima muškarci imaju glavnu reč, u plemenu Mosuo, koje živi u podnožju Himalaja, žene su glava porodice. Ovo patrijarhalno društvo jedno je od retkih takve vrste u svetu, a njegovi pripadnici žive većinom u blizini jezera Lugu.

Članovi plemena žive u prostranim kućama sa svim članovima porodice. Glava kuće je najstarija žena, a deca nose majčino prezime, dok muškarci imaju značajno manju ulogu.

Članovi praktikuju jednu vrstu otvorenog, liberalnog braka, u kojem muškarac samo prespava u kući žene, a napušta je pre zore.

Muškarci nemaju odgovornosti za izdržavanje porodice niti brige o deci. Štaviše, majčin brat je muški uzor deci.

U ovom plemenu, žene vode glavnu reč oko izdržavanja porodice i poslova u kući, ali muškarci koji imaju posao, zarađeni novac predaju glavi porodice.

Koliko god žene u plemenu imale kontrolu nad mnogim stvarima, to ne znači da vode lagodan i bezbrižan život.

Naime, obavljanje poslova poput kuvanja, čišćenja, obrađivanja zemlje i tome slično, može biti izrazito naporno za žene. S druge strane, s muškarcima se savetuju oko pitanja iz politike, a uzgojem životinja i ribolovstvom bave se muškarci.

Čak je i njihov jezik zanimljiv za istraživače. U jeziku kojim govore članovi plemena ne postoje reči za oca, strica (amidžu, očevog brata), zeta, snahu, svekrvu i tome slično.

Categories: Društvo

Leave a Reply