Društvo

Preminuo Giuseppe Montanari: Trideset godina crtao je Dylan Dog stripove

U subotu 5. avgusta 2023. godine, u 86. godini, umro je strip umetnik Giuseppe Montanari, najpoznatiji kao crtač Dylan Dog stripova. Montanari je na serijalu Dylan Dog debitovao već u trećem broju, u epizodi Noći punog meseca, 1986. godine.

Montanari je rođen u San Giovanni in Persiceto, u provinciji Bolonja, 26. novembra 1936. godine. 1954. godine, nakon srednje naučne škole, počeo je da sarađuje sa Studio D’Ami, prvo na westernu I tre Bill, a kasnije crtajući brojne western priče za časopis Puppy and Tiramolla, prenosi stripblog.in.rs.

U narednoj deceniji postao je autor naslovnica za Editoriale Corno, da bi se potom posvetio erotskim stripovima koje su objavljivali Renzo Barbieri i Giorgio Cavedon. 1974. je umesto toga počeo raditi za Lanciostory, crtajući serijal Alamo Kid. Započeo je saradnju sa izdavačkom kućom Sergiom Bonelli Editore kasnih sedamdesetih radeći stripove Malog Rendžera, na tekstove Decija Kanzia i Đorđa Pecina.

Godine 1986. pridružio se ekipi Dylan Doga, gde je, zajedno sa Ernestom Grasanijem, postao jedan od najpoznatijih i najprepoznatljivijih crtača, kreirajući 27 priča redovnog serijala od 1986. do 2017. Od decembra 2021. godine, ovaj put zajedno sa Paolom Bačilijeri, postao je crtač naslovnice dvomesečnog časopisa Dylan Dog Oldboy. Izvor-foto: Agencije i potali,krupljani

Categories: Društvo

Leave a Reply