Društvo

AKTUELNO – Rakočević: Niko u Evropi ne trpi kao Srbi!

Predsednik Udruženja novinara Srbije, književnik i jedan od vodećih srpskih intelektualaca na Kosovu i Metohiji Živojin Rakočević, kaže da je neizvjesnost glavna karakteristika života Srba na KiM, ali i da je geto u kome žive pronašao svoj mehanizam za preživljavanje u čijem osnovu je trpljenje.

– Srbima je na KiM potreban grad jer su prvo izbačeni iz njih. Današnji mladi ljudi, nealbanci, koji su rođeni u 21. vijeku nisu nikada živeli u gradovima. Vlasnici smo velike kulture i civilizacijskih tekovina na Kosmetu. Naša današnja potreba i naš san je da oko crkve u Gračanici imamo jednu ulicu, kao što je banjalučka Gospodska ulica. Znam ljude koji su spremni to da podrže. Projekat je napravljen – ističe Rakočević.

Uslov za opstanak u getu je da ta mikrosredina sačuva svoje posebnosti, a kaže da su naše vlasništvo i država, zalog za budućnost.

Prema Rakočevićevom mišljenju niko u Evropi ne trpi kao Srbi na KiM, koji su ugradili sebi formule opstanka od kojih jedna može da se svede na rečenicu: “Pusti, njihovo je vreme”.

– Ta formula je vekovna i svesna je ciklusa haosa i nesreće koji će na KiM, na žalost, i ubuduće da se smenjuju. Moglo bi se i preciznije reći: Njihovo je vreme – vraćaj se sebi. Gledaj da te njihovo vreme ne izbriše iz vremena, ali i njihovo vreme je za vremena. SAD su “roditelji” današnjeg KiM i taj projekat je za njih važniji od Kurtija i Albanaca – smatra Rakočević i ističe da bi oni svoj projekat rado završili, ali da to nije moguće.

Kaže da je većina stvari na kojima su insistirali Amerikaci i Albanci na KiM, propala.

– Da li je moguće da Evropa i Amerika naprave projekat koji ne može da komunicira s ostatkom svijeta? Indija, nuklearna sila, a nekada britanska kolonija, ima nekakve odnose s Londonom, a Kosovo, koje je srce našeg identitetskog, kulturološkog i nacionalnog viđenja stvari, ne želi nikakave odnose s Beogradom. Ne možete živeti u takvom paradoksu – istakao je novinar i književnik s KiM Živojin Rakočević, u razgovoru za Radio Republike Srpske.

On smatra da je Aljbin Kurti ekstremni nacionalista i socijalni populista koji je na granici nacional-socijalizma.

– Kurti želi da ostvari romantičarske snove svih albanskih elita u prošlosti, a institucije u Prištini, koje u životu drže stranci, ne mogu da pruže funkcionalne usluge čak ni Albancima.

Izvor: RTRS

Categories: Društvo

Leave a Reply