Društvo

Laplje Selo na KiM: Obeležena seoska slava

Liturgijom, litijom i rezanjem slavskog kolača u crkvi Svete Petke u Lapljem Selu proslavljen je praznik posvećen ovoj svetiteljki. Pred više od stotinak vernika liturgiju je u crkvi Svete Petke služio iguman manastira Crna Reka otac Andrej sa sveštenstvom i monaštvom Eparhije raško-prizrenske.

U besedi nakon liturgije, otac Andrej je govorio o značaju praznika i svetiteljki koju danas proslavljaju meštani Lapljeg Sela. Svetoj Petki je posvećena i crkva Lapljem Selu.

„Okupili smo se ovde kako bi proslavili liturgijski i pričešćem Svetu velikomučenicu Paraskevu. Ona je zaista bila slavna i velika, živela je u miru i udostojila se da postane mučenica Hristova. Mučenik je svedok Hristov“, kazao je on.

Otac Andrej je poručio okupljenim meštanima da žive u miru sa svojim komšijama i ne mrze.

„Kao što glasi zapovest gospodnja, blagosiljajte one koji vas kunu. Molite se za naše neprijatelje. Naše spasenje prvenstveno zavisi od našeg odosa prema ljudima koji nas najmanje vole“, poručio je iguman Andrej okupljenim vernicima.

Nakon liturgije prerezan je slavski kolač. Ovogodišnji domaćin slave bio Aleksandar Vanić.

„Veliko je zadovoljstvo i čast zbog porodice i svih nas. Vuče nas to nešto da budemo vernici, da služimo u ovolikom broju“, kazao je on.

Naredne godine će domaćin slave biti Jovan Tomić iz Čaglavice. Foto: KiM

Categories: Društvo

Leave a Reply