Društvo

Tužno sećanje na Petrovačkoj cesti- Vučić:Godinama nismo smeli da obeležavamo tragediju našeg naroda! Na ovom mestu je ubijeno desetoro ljudi, od čega četvoro dece – Samo zato što su Srbi!

Predsednici Srbije i Republike Srpske Aleksandar Vučić i Milorad Dodik položili su vence na spomen-obeležje na Petrovačkoj cesti.

Predsednik Vučić, inače prvi državnik koji je došao oda oda poštu stradalima na tom mestu, izjavio je danas da Beograd godinama nije hteo, niti smeo, da obeležava tragediju srpskog naroda, čiji su pripadnici ubijani samo zato što su Srbi.

– Koliko god nam budu rušili spomen kapele i krstove, mi ćemo podizati još veće, rekao je Vučić u Bosni i Hercegovini, na Petrovačkoj cesti, povodom godišnjice akcije „Oluja“ hrvatske vojske i policije iz 1995. godine. – Često sam zamišljao ovo mesto… čitavih 28 godina…ima li šume, je li tu livada… odakle su došli avioni, gde su poginuli… Na ovom mestu ubijeno je 10 ljudi samo zato što su Srbi, a među njima i četvoro dece – Jovica, Nevenka, Žarko i Darko, od 6, 9, 11 i 13 godina.

Triput smo podizali krst na ovom mestu, rušili su nam ga… Prvi put drveni, srušili, drugi put veći metalni, srušili, treći put sad ovaj, triput veći… Ako i njega sruše, dići ćemo još triput veći – rekao je predsednik podsećajući da Srbi treba da gaje pijetet prema svim žrtvama – i hrvatskim i bošnjačkim, ali da to ne znači da neko sme da nam zabrani da se sećamo svojih. Ovo je poseban zločin – kazao je on.

Dodao je potom i da niko 25 ili 26 godina nije hteo da podigne optužnicu, a kada je on to uradio, postao je najgori rušitelj mira i stabilnosti u regionu.

– Jer nisam hteo, jer Srbija nije htela da dozvoli da ubijanje dece prođe nekažnjeno. Mislim da je ovo važno – rekao je Vučić.

– Za mene je ovo jako važno, ovde je četvoro dece poginulo, ubijeno 10 ljudi. Dobro je da smo to obeležili, da na mesto stradanja našeg naroda stavimo ovaj krst, a ne da se doveka pravimo kao da se to nije dogodilo – kazao je Vučić.

– Reč je o sistematskoj politici progona našeg naroda. Niko nije hteo da podigne optužnicu 26 godina, a kada je neko podigao optužnicu, onda sam postao rušitelj mira i stabilnosti. Srbija samo nije želela da ubice dece prođu nekažnjeno – kazao je Vučić dodavši i da „kad se neko setio da podigne optužnicu, postao je najgori rušitelj mir i stabilnosti. Srbija nije htela da dozvoli da ubijanje dece prođe nekažnjeno“.

Naglasio je da će odgovorni za ubistvo srpske dece na Petrovačkoj cesti odgovarati za taj zločin.

„Ne tražimo od drugih da prećutkuju zločine nad svojim narodom, ali ni više nećemo da ćutimo o našem ubijenom narodu. Ovde su ubijena deca“, rekao je Vučić. On je još kazao da su američke sankcije celom rukovodstvu RS zakomplikovale situaciju, i politički i ekonomski, dodavši da će Srbija i dalje pomagati RS i Srbe na drugim područjima, ne tražeći ništa tuđe.

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je da RS i Srbija neće zaboraviti srpske žrtve, navodeći da je dolaskom na vlast Aleksandra Vučića u Srbiji počelo obeležavanje stradanja Srba na Petrovačkoj cesti.

„Ranije su vlasti u Srbiji govorile, nemojte da nerviramo ove druge“, kazao je Dodik. On je naveo da Srbija „nikada nije bila jača“, kao i da je i RS „stabilna i jaka“.

Predsednik je prethodno, odmah po dolasku, razgovarao i sa novinarima rekavši sledeće:

– Bolje ikad nego nikad… Dobro je da smo to obeležili a ne da smo se doveka pravili da se to nije dogodilo… Stavili smo tu krst, da se obeleži stradanje našeg naroda – rekao je predsednik Vučić odgovorivši na konstataciju da je prvi predsednik Srbije koji je došao na mesto na kojem su izginuli Srbi u zbegu, među kojima i četvoro dece. On je podsetio da niko nije odgovarao za ovaj zločin.

Predsednika su okupljeni Srbi pozdravili ovacijama i aplauzom posle čega se on s njima i rukovao, a potom im se i obratio.

– Draga braćo i sestre, ponovo smo na Petrovačkoj cesti, na mestu na kojem su stradali naši ljudi, naša braća i sestre, naša deca, naši roditelji… Naše žrtve nećemo zaboraviti… – rekao je Dodik podsetivši na gubitak Krajina kao bolan trenutak jer je to i gubitak zavičaja i gubitak duša. On je podsetio okupljene da do Aleksandra Vučića niko nije hteo da ovo obeleži, da snimi film o Jasenovcu iako je on to lično mislio neke druge vlasti u Beogradu koje su to izbegavale rečima „da to ne treba da radimo, da ne ljutimo druge“.

Dodik je podsetio da „nijedan državnik nije nikada došao na ovo mesto, ni posle Drugog svetskog rata, ni posle onog devedesetih, do Vučića.“

„Okupio nas je Aleksandar Vučić“, kazao je Dodik dodavši da „smo ovde da obeležimo stradanje i da kažemo da nećemo zaboraviti naše žrtve“. Dodao je da su danas tu zato što je Vučić pre desetak godina rekao da „ćemo obeležiti stradanja srpskog naroda“.

„Gubitak Krajine bio je nenadoknadiv gubitak za srpski narod. Srbija je danas jača, Republika Srpska je danas jača“, istakao je Dodik. „Danas ćemo i večeras, biti u Prijedoru. Neki to pokušavaju da prikažu kao provokaciju. Kao da srpski narod nije stradao u Prijedoru“, rekao je Dodik.

Istakao je da treba odati počast i drugim žrtvama koje su stradale. „Svako ko bude ovuda prolazio, barem neka se upita šta je ovde bilo. Neka zna da su pobijeni civili“, rekao je on. „Neka živi predsednik Vučić“, kazao je Dodik.

Hrvatska avijacija je tokom akcije „Oluja“, u avgustu 1995. godine, bombardovala u mestu Janila kod Bosanskog Petrovca izbegličku kolonu Srba koji su bežali iz nekadašnje Republike Srpske Krajine. Događaju je prisustvovao i episkop bihaćko-petrovački Sergije sa sveštenstvom. Zvaničnici Srbije i RS večeras će u Prijedoru prisustvovati obeležavanju Dana sećanja na stradale i prognane Srbe u hrvatskoj vojnoj akciji „Oluja“. Prethodno će se u Banjaluci održana sednica Saveta RS i Srbije za sprovođenje Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama, a biće potpisan i sporazuma o izgradnji dva memorijalna centra posvećena jasenovačkim žrtvama. Izvor-foto: Agencije i portali

Categories: Društvo

Leave a Reply