Društvo

DRUGI PIŠU: Prijem za našeg čuvenog mikrobiologa prof dr Marka Davinića

Gradonačelnik Leskovca dr sci med Goran Cvetanović je, na današnjem prijemu priređenom prof. dr Marku Daviniću, istakao da je grad Leskovac ponosan na uspehe svih sugrađana koji pozitivan glas o svom rodnom gradu prenose širom sveta.

Profesor Davinić, jedan od najuspešnijih mikrobiologa i virusologa u Americi, profesor je na univerzitetima u Teksasu i Severnoj Dakoti. Kroz svoj rad, stalno se trudi da poveže i uspostavi saradnju između akademske zajednice u Americi i Srbiji i konstantno radi na tome da ne zanemari ni svoj rodni grad. Zato je od njega i potekla inicijativa da se uspostavi saradnja sa Tehnološkim fakultetom u Leskovcu.

Cvetanović je  dodao da će profesor doktor Marko Davinić zbog svog izuzetnog naučnog rada i promovisanja Leskovca i izvan granica naše zemlje biti njegov kandidat za Oktobarsku nagradu grada Leskovca.

Prof. dr Marko Davinić se zahvalio gradonačelniku na prijemu i rekao da mu je drago što mu se ukazala prilika da uspostavi konekciju između svog grada i svega onoga što radi u Americi sa svojim studentima i kolegama.

Prof. dr Davinić je istakao da je srednju školu pohađao u Šapcu, da je srednjoškolsko obrazovanje završio u Luizijani, nakon čega je diplomirao na tamošnjem fakultetu za mikorbiologiju i biologiju. Zvanje magistra iz oblasti mikrobiologije i genetike, kao i iz oblasti finansija dobio je na Univerzitetu u Teksasu, doktorirao je na zemljanim naukama, a kao svoju najužu specijalnost navodi mikrobe i život u zemlji.

Bojana Danilović, šef katedre za prehrambene tehnologije i biotehnologije na Tehnološkom fakutetu u Leskovcu, kazala je da joj je veoma drago što su gradonačelnik Cvetanović i njegov kabinet uspostavili vezu između Tehnološkog fakulteta i prof. Davinića i naglasila da je Tehnološki fakultet uvek otvoren za saradnju sa ljudima iz inostranstva, pogotovo ako oni potiču iz ovog kraja.

Na prijemu je govorio i otac profesora Marka Davinića, novinar Aleksandar Davinić, koji je istakao da je porodica uvek bila podrška Marku na njegovom profesionalnom putu, od Leskovca, preko Šapca, do prestižnih američkih univerziteta. Izvor – foto: Tv4S

Categories: Društvo

Leave a Reply