Društvo

DRUGI PIŠU – IZDVOJENO  – Bazdulj: Kada gledaš masovne medije, čini ti se da je popularnije biti budala nego heroj

Kada gledaš masovne medije, čini ti se da je popularnije biti budala, nego heroj, izjavio je pisac Muharem Bazdulj, gostujući u emisije „Relativizacija“ sa Ljiljanom Smajlovićm na RT.

„Koliko god neherojsko vreme bilo, to ne bi trebalo nama ljudima da bude izgovor da se ponašamo kukavički. Neherojsko je u smislu da heroji nisu uzori – to je možda bilo vreme antičke Grčke ili srpsko srednjovekovlje. Sada ti se čini, kada gledaš masovne medije ili društvene mreže, da je popularnije biti budala nego heroj“, rekao je Bazdulj. Prema njegovim rečima, „posao javnog intelektualca je da govori istinu“.

„U fajt ulazim kada mu se čini da mu je teže da odćutim. Volim sebi da laskam da to radim zbog ‘opšteg dobra’, a ne zbog lične sujete“, kazao je Bazdulj, uz smeh.

Za sebe kaže da nije Bošnjak.

„Bošnjak sigurno nisam, ali jesam musliman u kulturološkom smislu. Nisam vernik koji poštuje verske obaveze, ali ne mogu da kažem da mi nije stalo, u kulturološkom smislu, do tog djela identiteta. Najprije bih rekao – musliman srpskog jezika“, rekao je Bazdulj, prenosi Borba.

Ne opterećuje se „identitarenjem“ i ne oseća se kao manjina u bilo kom smislu.

„Čini mi se da je manjinska pozicija postala politički zloupotrebljena u svakom smislu, i da sve to služi da prikrije jedini pravi odnos ogromne manjine i neverovatne većine, a to je klasni odnos. Manjinska pozicija mi je estetski neprivlačna u tom smislu, onakva kakva se danas nameće“, kazao je Bazdulj.

U Srbiji, kako je rekao, najveća izdavačka kuća ima u katalogu 10-20 pisaca Bošnjaka i Hrvata, koji ne samo da u političkom i istorijskom smislu slede zvanični narativ tamošnje elite, nego su vrlo često imali ekstremističke faze.

„Nekoliko njih je u Srbiji dočekano sa fanfarama, a ja bih mogao da napravim antologiju antisrpskih i srbofobičnih izjava. I to u Srbiji nikom ne smeta, i ja mislim da je to dobro. Velika sredina se pokazuje time što je spremna da toleriše u javnosti i drugačije poglede“, kazao je, između ostalog, Bazdulj.

Categories: Društvo

Leave a Reply