Društvo

Praznik Svete Nedelje obeležen u Brnjači, Prizrenu i Velikoj Hoči

U crkvi Svete Nedelje u selu Brnjača pored Orahovca u prisustvu oko pedesetak vernika iz Orahovca i Velike Hoče obeležena je crkvena slava Svete velikomučenice Svete Nedelje. Sveta Nedelja obeležena je i u Prizrenu Batusu i Velikoj Hoči.

Liturgiju je u Brnjači služio je paroh orahovački jerej Milan Stanojević. Sveštenik Milan poručio je u besedi da trebamo što više da se trudimo da dolazimo i posećujemo hram Svete Nedelje u Brnjači.

„Da zaista sam radostan na današnji dan, ma koliko da nas ima u malom ili velikom broju, da proiznosimo molitvu Bogu. Važno je da dođemo ovde i ne zaboravimo ovo mesto, koje od Boga nije zaboravljeno da i od ljudi ne bude zaboravljeno. I ako sam pre nekoliko godina bio lični svedok kada me je otac Milenko postideo pre narodom, kada sam ja rekao da nam ovo mesto više nema Srba, ali mi je on rako da ovde ima Srba i da su oni sahranjeni iza oltara i da Srbi i dalje žive u ovom kraju. Eto, Gospod nas je udostojimo da ovde dolazimo i zanavek i da se što više trudimo oko ovog hrama“, rekao je otac Milan.

Po završetku liturgije sveštenik je sa vernim narodom poveo litiju oko crkve, osvetio vodu i prerezao slavski kolač. Nakon toga za verni narod ovogodišnji domaćini priredili su skromnu trpezu.

Ovogodišnji domaćini bili su Ivana Mojsić, Nikola Trajković i Nikola Ulamović, a za narednu godinu su se javili Aleksandar Jovičić, Lazar Grković i Vlajko Petrović iz Niša.

Liturgija je služena i u prizrenskom naselju Potkaljaja gde je proslavljen praznik Svete velikomučenice Nedelje. Liturtiju su služili paroh ahenski otac Stefan Marić zajedno sa parohom prizrenski ocem Jovanom Radićem. Kolačar ove godine bio je prizrenac Ranko Šemić sa porodicom dok se za sledeću godinu javila baka Mileva Mojsić.

Liturgiju u crkvi Svete Nedleje pred vernim narodom u Velikoj Hoči služio je i paroh Milan Stojković.

Meštani Batusa, okolnih sela i predstavnici lokalne samouprave i Kancelarije za Kosovo i Metohiju prisutvovali su liturgiji koju je u crkvi posvećenoj Svetoj Velikomučenici Nedelji služio iguman manastira Sveti Arhangeli kod Prizrena otac Mihailo, zajedno sa sveštenicima iz Kosova Polja, Lipljana i Prištine. Nakon rezanja slavskog kolača prištinski paroh Staniša Arsić je vernicima okupljenim u porti crkve čestitao praznik.

„Neka vam Gospod podari mir, zdravlje i slogu, među vama i svima nama braćo i sestre. Da se trudimo uvek da budemo kao što je govorio patrijarh Pavle, da budemo ljudi. Gde god se našli čuvajte svoje ime i prezime, veru, crkvu, ne dajte da padne nijedan trun na nju. Čuvajte je kao zenicu oka svoga jer nas je ona očuvala, oko nje, kao što smo se i danas sabrali u ovom hramu gde nas okupila Sveta Velikomučenica Nedelja. Neka Gospod svima vama prisutnima i na domu podari svako dobro“, rekao je otac Staniša.

Ovogodišnji domaćin slave bio je Marko Arsić, a kolač za narednu godinu preuzeo je Novica Dimić iz ovog sela.

„Velika mi je čast što sam sa svojom porodicom domaćin današnjeg praznika, Bogu hvala iz godine u godinu okuplja se se sve više i više ljudi. U Batusu živi blizu 300 meštana, zahvaljujući Kancelariji za Kosovo i Metohiju izgradili smo parohijski dom i nadamo se da će svakoga dana biti sve bolje i bolje“, kazao je Arsić.Izvor foto: KiM, Radio Gorazdevac

Categories: Društvo

Leave a Reply