Politika

GODIŠNJICA: 33. godine Sosijalističke partije Srbije

Na današnji dan 1990. godine u tadašnjoj Socijalističkoj federativnoj republici Jugoslaviji (SFRJ), ujedinjenjem Saveza komunista Srbije (SKS) i Socijalističkog saveza radnog naroda Srbije (SSRNS) nastala je Socijalistička partija Srbije (SPS). Po osnivanju SPS-a za predsednika partije na Prvom kongresu izabran je Slobodan Milošević.

Partija je postala pravno-imovinski naslednik SKS i SSRNS.

Borisav Jović bio je predsednik Socijalistička partija Srbije od 24. maja 1991. do 24. oktobra 1992, što je prethodno bio Slobodan Milošević koji je formalno otišao s te funkcije (ali je nezvanično zadržao presudni uticaj u njoj) jer po Ustavu nije mogao istovremeno da bude predsednik SPS-a i predsednik Srbije.

Kada se Slobodan Milošević zvanično vratio na čelo stranke, Borisav Jović je postao potpredsednik SPS-a i ostao na toj funkciji do kraja novembra 1995.

Partija je u godinama nakon toga prolazila turbulentne periode, ali opstajala na vlasti i vodila ključnu reč u političkom životu Srbije.

Posle svrgavanja Miloševića sa vlasti, partija je od 23. decembra 2000. godine postala deo opozicije u Srbiji.

Nakon parlamentarnih izbora održanih 11. maja 2008. godine vraćaju se u vlast, na kojoj u različitim formatima opstaju do danas.

Na poslednjem, desetom kongresu SPS-a održanom 22. decembra 2018. pod sloganom „Mi stojimo postojano“, za predsednika partije treći put zaredom izabran je Ivica Dačić.

Categories: Politika

Leave a Reply