Društvo

LESKOVAC: Manastir Svetog Jovana u Jašunji obeležava svoju slavu

Današnji praznik i slava crkve u Jašunji, je posvećen rođenju Svetog Jovana Preteče i Krstitelja, odnosno prazniku Ivanjdan, u narodu poznatijem i kao letnji Sveti Jovan.
Sveti Jovan Krstitelj rođen je šest meseci pre Hrista – 7. jula i zato je nazvan Preteča, jer je ljude pripremao za dolazak Spasitelja
Na svečanosti je uručena gramata Vladimiru Sinadinoviću, direktoru JKP Komunalac za nesebičnu pomoć pruženu manastiru Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jašunji.
Danas je, takođe, osveštena zimska crkva-brvnara, posvećena Svetom Vasiliju Ostroškom, koja se nalazi u sklopu kompleksa.
Inače, Manastir Svetog Jovana Preteče u Jašunji, najstarija i najznačajnija svetinja u Jablaničkog okrugu, sagrađen je 1517. godine. U njemu se nalaze svetinje stare 300 godina. Bio je centar pismenosti, crkvenog i dugovnog života u vreme Otomanske imperije, a danas je od posebne važnosti za očuvanje vere i tradicije našeg naroda.
Grad Leskovac je prepoznao značaj ove svetinje i u uređenje kompleksa Jašunjskih manastira, uložio je 14 miliona dinara.

Categories: Društvo

Leave a Reply