Društvo

Obeležavanje 31 godine od stradanja Srba srednjeg Podrinja; Patrijarh Porfirije služio liturgiju

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije poručio je danas u Bratuncu da bi bilo lekovito da svi koji negiraju bilo čiju bol, pa i bol i srpskih majki, čuju istinu o stradanju Srba u Srednjem Podrinju i Birču.

– Neko se osilio da meri bol majki i kaže da to nije bol, tragedija i zločin. Niko nema izuzetno pravo na bol. Bol je isti za svakog čoveka, bol oseća svaka majaka, bol nema ni naciju ni veru – poručio je patrijarh Porfirije u Bratuncu na obeležavanju 31 godine od srpskog stradanja u Srednjem Podrinju i Birču. Ističući da je dugačak spisak više od 3.500 postradalih pravoslavnih Srba muškaraca, žena, dece i staraca iz ovog kraja, patrijarh Porfirije je ukazao da Srbi znaju svoju bol, ali i da prepoznaju i poštuju bol majki Bošnjaka i Hrvata.

– Ovde smo da se pobrinemo da se zločini više nikome nikada ne dese i da uputimo molitvu da elitizam i ekskluzivnost u bolu nestane. lekovito je znati i prihvatiti ono što je činjenica, jer to će nas jedino izvesti na pravi put – rekao je patrijarh Porfirije.

Njegova svetost je istakao da su u njegovim molitvama svi koji su stradali na području Srednjeg Podriča i Birča na velike pravoslavne praznike, poput, Vidovdana, Petrovdana, Božića.

Prošli vek je vek gde smo izgubili pola našeg naroda i srpska žrtva je ogromna, rekao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik u Bratuncu na obeležavanju 31 godine od srpskog stradanja u Srednjem Podrinju i Birču.

– Imali smo ogromna stradanja u oba svetska rata. Znamo ko su bili okupatori i znamo ko je formirao najgore logore – naveo je Dodik. Istakao je da je srpski narod i krajem 20. vijeka doživio veliko stradanje.

– I u Podrinju je stradao veliki broj Srba – naveo je Dodik. Izvor-foto: Srpskainfo

Categories: Društvo

Leave a Reply