Društvo

Na Velebitu služen parastos za jadovničke žrtve

Kod Šaranove jame na Velebitu danas je služen parastos i položeno cveća povodom obeležavanja Dana sećanja na Јadovno 1941. godine kada je u kompleksu ustaških logora smrti Gospić-Јadovno-Pag za vreme Nezavisne Države Hrvatske na najsvirepiji način ubijeno više od 38.000 Srba i skoro 2.000 Јevreja.

Molitveno okupljanje na Velebitu 14. godinu zaredom organizovalo je Udruženje “Јadovno 1941” iz Banjaluke, uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa gornjokarlovačkog Gerasima. Pomen su služili sveštenici Eparhije gornjokarlovačke uz prisutvo velikog broja potomaka žrtava ustaških zločina. Pomoćnik ministra rada Republike Srpske Nebojša Vidaković rekao je da ruka pravde nije stigla ideologe i krvnike koji su ubijali na ovim prostorima i da se mora njegovati kulta sećanja.

– Istorija neće oprostiti. Narod koji ne poštuje svoje žrtve gubi svoj nacionalni identitet. Pamćenje je direktno vezano za naš nacionalni opstanak. Naše institucije imaju obavezu da šire istinu o stradanju srpskog naroda – rekao je Vidaković.

Predsednik Udruženja “Јadovno 1941” Dušan Bastašić rekao je da je u posljednje vreme pristuna kampanja kojom se želi ispisati neka druga i nova istorija.

– To se čini izvrtanjem istine, obesmišljavanjem stradanja, pokušajima da se žrtve prikažu zločincima, rehabilitacijom ustaških čelnika i pozdrava kojima su se pozdravljali oni koji su se organizovali i počinili zločine – naveo je Bastašić.

On kaže da se kompleks logora smrti danas svodi na jednu, Šaranovu jamu.

Autor: RTRS

Categories: Društvo

Leave a Reply