Obrazovanje

VLASOTINCE: Elena Stanković najbolji student medicine i jedna od najmlađih lekara u Srbiji

Elena Stanković je jedna od najboljih studenata medicine i jedna od najmlađih lekara u Srbiji. Sa samo 24 godine diplomirala je prva u svojoj generaciji na Medicinskom fakultetu u Nišu sa prosečnom ocenom 10.00. Ispitni obaveze završila je još u martu mesecu i samo je do juna morala da sačeka ispunjavanje formalnosti oko izdavanja diplome. Ali, na Medicinskom fakultetu ostaje i dalje jer želi da upiše doktorske studije. Ova mlada doktorka je naizgled kroz studije prošla brzo i lagano, ali je zapravo teško pobrojati sve njene aktivnosti, autorske i koautorske radove, učešća na stručnim skupovima i priznanja.

Znamo je kao Đaka generacije u Osnovnoj školi “Siniša Janić”, kao izuzetno talentovanu, vrednu, harizmatičnu i perspektivnu devojčicu čija želja je bila da upiše Medicinski fakultet. Nije bilo nikakve sumnje da će u tome uspeti. Prijatno nas je još jednom iznenadila jer je pre svih u svojoj generaciji završila Medicinski fakultet u Nišu sa najvišim ocenama.

Od Ministarstva prosvete Elena Stanković je tokom studija dobila stipendiju za izuzetno nadarene studente i stipendiju za mlade talente. Bila je i stipendista klinike Rea medika kod dr Kristine Davidović kao najbolji student medicine u Nišu. Ima više autorskih i koautorskih radova, među kojima je istraživački rad iz dermatoligije na temu Dermoskopske karakteristike površinsko širećeg melanoma, koji je objavila je 2021. godine. Ove godine je objavljen njen rad na temu Kliničke i dermoskopske karakteristike lentigo maligna. Elena je dobitnik i dva priznanja od strane Medicinskog fakulteta za najboljeg studenta 2018/2019. i 2019/2020. godine.

Član je Odbora za naučno-istraživački rad studenata i predsednik Centra za naučno istraživački rad studenata od 1. oktobra 2022. godine. Ona je i član Nastavno-naučnog veća fakulteta. Bila je potpredsednik Naučnog odbora 62. Kongresa biomedicinskih nauka Srbije sa internacionalnim učešćem. Član je Studentskog parlamenta i član Studentske unije Medicinskog fakulteta u Nišu od 2018. godine, član je Resora za humanitarni rad i promociju javnog zdravlja i član Resora za izdavačku delatnost.
Tokom studija je učestvovala na Kongresu biomedicinskih nauka 2019. godine, kada je objavljen njen autorski rad iz oblasti anatomija, a tom prilikom bila je moderator na sesijama Anatomije i Stomatološke protetike.

S obzirom da planira da se bavi naukom i naučno-istraživačkim radom, posle završetka specijalizacije i doktorskih studija Elena Stanković će nastojati da se oproba u akademskim vodama i postane jedan od profesora na Medicinskom fakultetu. S obzirom na njen talenat, svestranost, požrtvovanost u radu i stručnost koju je steklka tokom školovanja nema nikakve dileme da će Vlasotince za koju godinu dobiti još jednog univerzitetskog profesora i vrsnog lekara.

Izvor: informativni bilten vlasina

Categories: Obrazovanje

Leave a Reply