Društvo

Dodeljeno ordenje majkama sa četvoro i više dece u Gračanici na KiM

U porti Manastira Gračanica kao i svake godine, na Vidovdan posle odslužene svete liturgije i prerezanog slavskog kolača, majkama sa četvoro i više dece dodeljen je „Orden majke devet Jugovića“.Medalje su majkama uručili patrijarh srpski Porfirije i vladika raško-prizrenski Teodosije, dok je novčane nagrade uručila Milena Parlić, pomoćnica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

„Orden majke Jugovića, srebrni i zlatni za sve majke koje su rodile i odgajile četvoro i više dece, to je naše priznanje svim majkama koje prinose najveću žrtvu i najviše doprinose kako našoj crkvi tako i društvu i državi , rađajući i odgajajući decu i našu budućnost“ kazao je vladika raško-prizrenski Teodosije.

Patrijarh Porfirije čestitao je svim majkama koje su dobile orden „Majke devet Jugovića“.

„Čestitamo svim porodicama, pre svega majkama. Da se roditelji vole i da ispunjavaju zapovest Božiju koja glasi i dvoje biće jedno. Da ste svi blagosloveni i deca koja žive na Kosovu i Metohiji kao i sva deca sveta.“

Urućena su tri zlatna i 30 srebrna ordnena majkama sa četvoro i više dece.
„Ovo mi je drugi orden, prvo sad dobila srebro a sada zlato. Presrećna sam i preporučila bih svakoj ženi da rodi i odgaji svoju decu, to je moje mišljenje. Imam petoro dece i nije mi teško“ rekla je Radica Lazić iz Donje Gušterice.

„Ovo mi je prvi orden za četvoro dece i veoma mi je značajan.“navela je Violeta Kisić iz Kosovske Mitrovice.

Eparhija raško-prizrenska i Kancelarija za KiM Vlade Republike Srbije obezbedile su ovogodišnje zlatne i srebrne ordene i novčane nagrade za majke koje su rodile i odgajile četvoro i više dece. Radica Lazić dobitnica zlatnog ordena

Categories: Društvo

Leave a Reply