Društvo

Novi šef Misije Euleks za KiM stupio na dužnost

Đovani Pjetro Barbano, general-major italijanskih karabinijera sa više od 40 godina iskustva u oblasti zakona i reda, policijskim delatnostima i mirovnim operacijama, preuzeo je dužnost šefa Misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu i Metohiji (Euleks), saopšteno je iz ove misije. Barbano je nasledio švedskog diplomatu, ambasadora Lars Gunar Vigemarka koji je svoj mandat šefa Misije završio 25. juna.

„Sa velikim osećajem odgovornosti danas preuzimam svoju dužnost kao šef Euleksa, strateškog partnera Kosova u vladavini prava i bezbednosti. Potpuno svestan izuzetno važnog mandata Misije, radiću sa integritetom i profesionalizmom kako bih ispunio moto Misije `Partnerstvo za pravdu`, ostvario pozitivan uticaj na terenu i unapredio naše zajedničke ciljeve za vladavinu prava na Kosovu“, kazao je Barbano.

Novi šef Euleksa je, kako se navodi, priznao da Misija funkcioniše u još uvek teškom kontekstu, usred pojačanih tenzija, i dodao:

„Misija je odlično sredstvo za širi odgovor EU na bezbednosne izazove, pošto je Euleks druga instanca za bezbednosni odgovor na Kosovu. U okviru svog mandata, Misija će nastaviti da podržava stabilnost na Kosovu, kao i bezbednost svih njegovih zajednica.”

Govoreći o Euleks-ovom mandatu za robusno nadgledanje, Barbano je rekao:

„Euleks će nastaviti da pažljivo nadgleda odabrane predmete na nivou policije, tužilaštva, sudstva i korektivne službe, kako bi procenio kako kosovske vlasti postupaju sa tim predmetima. Između ostalog, nadgledanje će biti usredsređeno na poštovanje ljudskih prava, garancije pravičnog suđenja, kao i jednako postupanje sa svima, uključujući pripadnike nevećinskih zajednica na Kosovu“, zaključio je Barbano.

Euleks je, podsećaju, pokrenut 2008. godine i njegov trenutni mandat na osnovu Odluke Saveta 2023/1095 pokriva period do 14. juna 2025. godine.

„Sveukupna misija Euleksa je da podrži odabrane institucije vladavine prava na Kosovu“. Foto: Đovani Pjetro Barbano (Linkedin)

Categories: Društvo

Leave a Reply