Hronika

Godišnjica otmice rudara na Kosovu i Metohiji

Navršava se 25 godina od otmice srpskih rudara iz fabričkog kruga ugljenokopa Belaćevac termoelektrane „Obilić“ na Kosovu.

Pomen nestalim belaćevačkim rudarima jutros su kod spomenika „Beli anđeo“ u Kosovskoj Mitrovici odali članovi Udruženja porodica stradalih i nestalih lica sa Kosova i Metohije.

Prva otmica rudara kopa Belaćevac izvršena je 14. maja 1998. godine.

Iste godine na današnji dan kidnapovana su još devetorica radnika ovog kopa. Tada su pripadnici OVK u ranim jutarnjim časovima izveli radnike iz autobusa i odveli ih u nepoznatom pravcu.

U ranim jutarnjim satima pre 24 godine oteti su Dušan Ađančić, Pera Ađančić, Zoran Ađančić, Mirko Buha, Dragan Vukmirović, Filip Gojković, Miroslav Trifunović, Srboljub Savić i Božidar Lempić, podaci su Kancelarije za KiM.

Udruženja koja se bave pitanjem nestalih svake godine na ovaj datum ističu da se radi o prvoj masovnoj otmici Srba na Kosovu.

Prethodnih godina ova udruženja isticala su da je Euleks prekinuo istragu, da su iskopavanja prekinuta, a da počinioci nisu pronađeni.

Iz Fonda za humanitarno pravo prethodno su navodili da „nema misterije“ da su nekadašnje strukture OVK imale podatke o nestalim rudarima kopa Belaćevac.

Nataša Kandić je pre dve godine u intervjuu za KTV ujedno izjavila da se još šest nestalih rudara iz Belaćevca vode kao nestali. Izvor-foto: Agencije i portali

Categories: Hronika

Leave a Reply