Hronika

Protestna šetnja od Kosovske Mitrovice do Zvečana u znak podrške uhapšenim Srbima

U toku je mirna protestna šetnja u znak podrške uhapšenim Srbima. U toku je mirna protestna šetnja u znak podrške nedavno uhapšenim Srbima na severu Kosova, ali i zbog prebijanja dvoje dece u Žitkovcu kod Zvečana od strane specijalne jedinice Kosovske policije.

Protestni skup je počeo od kruga KBC do spomenika knezu Lazaru, odakle su se okupljeni uputili prema Zvečanu.

Skup predvodi bivši gradonačelnik Zvečana, Dragiša Milović zajedno sa zaposlenima u KBC Kosovska Mitrovica.

Vidljivi su transparenti: “Ko je sledeći?”, “Dalibor Spasić nije kriv!!!”, “Stop Kurtijevom teroru”, “Svuda u svetu lekari su heroji”…

U Leposaviću su se ispred opštinske zgrade okupili građani kako bi mirnim protestom izrazili nezadovoljstvo zbog nasilnog hapšenja Srba sa severa Kosova od strane Kosovske policije. Među prvima se obratila majka uhapšenog Nemanje Vlaškovića i poručila da njen sin nije kriv, te da je protestu prisustvovao jer je želeo da na miran način izrazi svoje nezadovoljstvo.

Posle nje se okupljenima obratila sestra uhapšenog Dalibora Spasića i rekla da svi koji ga poznaju, znaju da nije kriminalac. Ona je upitala zašto Evropa i svet ćute i da li treba da se svi oni zapitaju ko je sledeći.

„Gde je naša sloboda, da li je to bodljikava žica? Kako da objasnim bratinici gde joj je tata? Da li možeš mirno da spavaš, Evropo, dok jedno dete ne može da spava jer doziva oca?“, pitala je ona i rekla da su svi okupljeni tu Dalibor Spasić, Nebojša Vlašković i Uroš Vukapinović.

Na protestu je govorila i Petra Vučković, ovogodišnji đak generacije Srednje škole „Nikola Tesla“ u Leposaviću. Ona je rekla da neće da priča o patriotizmu, jer se reč zbog preterane upotrebe izlizala.

„Neću govoriti ni o politici. U ime svojih vršnjaka poručujem i onima u Beogradu, i onima u Prištini – vratite nam radost. Sada nam je potrebno jedinstvo, ali ne jedinstvo po meri pojedinaca“, kazala je ona.

U Leposaviću je danas pojačano prisustvo KFOR-a iz Letonije, tri patrole – na samom ulazu u Leposavić, kod baze Noting Hil i nedaleko od centra Leposavića.

Inače, jedan od prištinskih portala objavio je jutros da KFOR ne dozvoljava da specijalne jedinice kosovske policije uđu u Leposavić. Kasnije su ispravili vest i naglasili da se ulaz policajcima dozvoljava, ali ne i ministru za lokalnu samoupravu Elbertu Krasnićiju, koji je želeo da poseti opštinu, jer takve posete imaju tendenciju da izazovu provokacoije.

Okupljeni građani nose transparente na kojima su na srpskom i engleskom ispisane poruke: „Ovo je naša zemlja“, „Stop Kurtijevom nasilju“, „Ne tucite nam decu“, „Srbi hoće mir“, „Stop institucialnom nasilju“, piše Kosovo online.

Građani zahtevaju puštanje na slobodu Dalibora Spasića, zdravstvenog radnika koji je u petak uhapšen na administrativnom prelazu Jarinje, kao i dan pre toga u Leposaviću uhapšenog Nemanje Vlaškovića. Takođe i Dušana Obrenovića i Radoša Petrovića, koji su uhapšeni 29. maja za vreme mirnih protest u Zvečanu, kao i Miluna Milenkovića, koji je uhapšen u Severnoj Miitrovici.

Jutros je u Leposaviću uhapšen i Uroš Vukadinović zaposlen u Telekomu.  (Foto Radio Kontakt plus)

Categories: Hronika

Leave a Reply