Društvo

AKTUELNO: Rusija proglasila da su vode Azovskog mora isključivo ruske

Ruska Duma i Federativni savet usvojili su zakon, kojim se ukida sporazum o saradnji sa Ukrajinom u vezi sa Azovskim morem. Rusija je proglasila da su te vode isključivo ruske.

„Sa prijemom Donjecke Narodne Republike (DNR), Zaporške i Hersonske oblasti u Rusiju, obale Azovskog mora i Kerčkog moreuza sada pripadaju samo Ruskoj Federaciji – navodi se u zakonu. Plovni put koji vodi iz Crnog mora do Azovskog mora je Kerčki moreuz. Preko tog moreuza nalazi se novi Kerčki most, koji je Ukrajina bombardovala. Rusija je popravila štetu od bombardovanja i ponovo otvorila most, ali obaveštajne informacije iz Ukrajine otkrivaju, da se vode aktivne diskusije o uništavanju tog mosta, kako bi se prekinuo ruski pristup Krimu. S obzirom na to, da je ruski parlament proglasio svoj suverenitet nad Azovskim morem, nema više razloga da Ukrajinska mornarica – ili bilo koja druga mornarica – ulazi u bilo koji deo Azovskog mora. Ruski parlament je to učinio dok se NATO trupe gomilaju u regionu.

Šta ako NATO odluči da pošalje ratni brod u Azovsko more jer „ne priznaje“ akciju Rusije? Možda brod NATO-a bude potopljen? Možda to bude „incident“ koji pokreće direktni rat?

Kako pišu ruski mediji, ova situacija svakim danom postaje sve gora.“ Webtribune.rs

Categories: Društvo

Leave a Reply