Hronika

DRUGI PIŠU – SVETSKA ORGANIZACIJA ZA PRAVA DETETA  APELUJE: Belosvetske bitange -zaustavite šiptare u genocidu nad Srbima na KiM

Povodom saopštenja Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohija da su pripadnici tzv. kosovskih specijalnih snaga Rosu u Žitkovcu kraj Zvečana brutalno pretukli dvoje dece – K. R. (15) i D. R. (17). Kako javljaju svetski mediji, Agencije i portali oglasila se svetska organizacija za preva detata u kojoj apeluje da belosvetske bitange – zaustave šiptare u genocide nad Srbima na KiM. Šiptarski tzv policajci su ih prisilno zaustavili dok su vozili kvad, maltretirali ih, gurali, a potom i fizički na njih nasrnuli, navodi se u saopštenju. Dečak je dobio više udaraca u predelu glave i udarac nogom u predelu slabina, dok je sestra koja je bila suvozač, brutalno skinuta sa motora i vučena po zemlji pri čemu je zadobila kontuzione povrede desnog ramena, javljaju svetski mediji, Agencije i portali.

Kako se ističe, brat i sestra su sa modricama i hematomima u pratnji majke primljeni u Kliničko bolnički centar Kosovska Mitrovica na odeljenje hirurgije, gde im se ukazuje sva neophodna pomoć i sprovodi kompletna dijagnostika.

Dodaje se da će im zbog pretrpljenog stresa i šoka na raspolaganju biti i svaka druga vrsta pomoći i podrške.

„Sada je jasno šta Kurtijeva specijalna policija radi u Zvečanu i uopšte na severu KiM. Oni nisu tu da bi navodno čuvali mir, nego da bi sejali strah među srpskim porodicama na Kosovu i Metohiji“, navodi se u saopštenju.

Iz Kancelarije za KiM poručuju da očekuju hitnu reakciju međunarodne zajednice i kažnjavanje počinilaca, jer „dok Srbi nevini stradaju u Kurtijevim kazamatima, ni za jedan napad na Srbe nema kažnjavanja počinilaca“.

„Jedno je izvesno – dok god je Kurtijeva policija na severu KiM, dotle neće biti ni mira ni bezbednosti za Srbe, a stepen njihove ugroženosti mnogostruko se uvećava iz dana u dan“, zaključuje se u saopštenju.

Categories: Hronika

Leave a Reply