Društvo

Bratstvo Visokih Dečana: Molimo se za brzi oporavak svih povređenih

Žalosni nasilni incidenti tokom nedavnih protesta na severu Kosova ne bi trebalo da utiču na istorijski čvrste odnose srpskog i italijanskog naroda. Oštro osuđujemo sve oblike nasilja i pozivamo na mir i dijalog. Uznosimo naše molitve za brzi oporavak svih povređenih, saopštilo je bratstvo manastira Visoki Dečani. „Manastir Visoki Dečani je već 24 godine pod zaštitom KFOR-a, pre svega italijanskih vojnika. Iskreno se zahvaljujemo za ovu zaštitu; bez toga, normalan život bi bio neodrživ u svetlu četiri posleratna ekstremistička napada i izazovnim okolnostima koje smo pretrpeli od oružanog sukoba na Kosovu 1999. godine. U znak priznanja za njihov značajan doprinos zaštiti pravoslavnih hrišćanskih mesta na Kosovu, italijanska vojska odlikovana je najvišim priznanjem Srpske pravoslavne crkve, medaljom Svetog Save, 2005. godine“, navelo je brsatstvo na svom Tviter nalogu.

„U jučerašnjim protestima povređeni su i lokalni Srbi i italijanski vojnici. Ključno je razumeti da ovi protesti nisu bili usmereni protiv KFOR-a, već protiv nasilne okupacije severnih srpskih opština od strane teško naoružane Kosovske policije“, dodaje se.

„Italijanska vojska je do danas dala značajan doprinos mirovnim naporima na Kosovu. Oni su štitili srpski narod i druge ugrožene ljude na Kosovu, omogućili povratak mnogih raseljenih lica i sačuvali ključne srpske pravoslavne manastire“, navedeno je.

Bratstvo Visokih Dečana je oštro osudilo sve oblike nasilja i pozivalo na mir i dijalog.

„Uznosimo naše molitve za brzi oporavak svih povređenih. Posvećeni smo radu sa KFOR-om i svim pojedincima dobre volje kako bismo zaštitili naš narod u veoma nestabilnim uslovima sa kojima se suočavamo na Kosovu“, zaključeno je u objavi.  (Foto Tviter@DecaniMonastery)

Categories: Društvo

Leave a Reply