Sport

AKCIJA: ,,Srpska omladina za Kosmet“ – Prikupljanje sredstava za pokretanje škole fudbala za decu Orahovca i Velike Hoče

,Srpska omladina za Kosmet“ pokrenula je akciju prikupljanja novčanih sredstava za pokretanje škole fudbala za decu iz srpskih sredina Orahovac i Velika Hoča na Kosovu i Metohiji.

Studenti Beogradskog univerziteta sabrani oko humanitarne organizacije „Srpska omladina za Kosmet“ pokrenuli su akciju prikupljanja novčanih sredstava za pokretanje škole fudbala za decu uzrasta od 7 do 14 godina iz srpskih sredina Orahovac i Velika Hoča na Kosovu i Metohiji. Zahvaljujići donacijama ljudi dobre volje, prikupljena su sredstva za prva dva meseca funkcionisanja škole i 11. aprila škola je počela sa radom. Odrađeni su prvi trenizni, sklopljena prva prijateljstva i odigrane prve utakmice. Osmesi na dečijim licima govore sve!

Za realizaciju projekta koji je u planu da traje do oktobra neophodno je sakupiti još 7000 evra. Život dece i omladine u Velikoj Hoči i Orahovcu odvija se u, za mnoge, nemogućim uslovima. Bavljenje sportom, druženje, igra i zajednička putovanja deci iz dva susedna sela pomoći će da steknu nova prijateljstva, razviju svoje veštine i imaju odrastanje kao sva druga deca.

Cilj pokretanja projekta škole fudbala jeste skretanje misli dece sa teške svakodnevnice sa kojom se svakog dana susreću, pogotovo deci iz Orahovca koja su prodajom terena na kojima su se ranije igrali izgubili mogućnost da igraju fudbal i druge sportske aktivnosti, a jedino mesto na kome to trenutno mogu je prometna ulica u kojoj se redovno odvija saobraćaj.

U subotu, 13. maja, deca su imala priliku da odu na svoje prvo gostovanje i druženje sa vršnjacima iz Goraždevca. Domaćini iz Goraždevca su svojim gostoprimstvom učinili da se deca iz Orahovca i Velike Hoče osećaju kao kod kuće. Pre početka utakmice, minutom ćutanja, deca su odala počast žrtvama dve nedavne tragedije koje su se dogdile u Beogradu i Mladenovcu. U nastavku odigrano je četiri utakmice po različitim godištima, a rezultat je bio nerešen 2:2. Nakon gostovanja deca su se u svoje domove vratila radosna i srećna puna utisaka.

Akcija prikupljanja sredstava je i dalje u toku, organizatori veruju da će do 28. juna uspeti da sakupe sva neophodna sredstva za funkcionisanje škole tokom 2023. godine, kada je planirano da se u Gračanici organizuje Vidovdanski turnir na kom će učestvovati svi klubovi sa prostora Kosova i Metohije.

Ukoliko želite da pomognete radu organizacije i funkcionisanju škole fudbala za decu Orahovca i Velike Hoče to možete učiniti uplatom na sledeće račune:

Dinarski račun: 155-76318-73

Pejpal: paypal.me/sozk1389

Categories: Sport

Leave a Reply