Društvo

Ličnost meseca: Nataša Arizanov – ćerka hrabrog pilota koji je prvi uzleteo iz Niša u proleće 99.

Ćerka pilota Ilje Arizanova, koji je bio pripadnik 127. lovačko avijacijske eskadrile „Vitezovi“, postala je pilot nakon što je prošla obuku u Vazduhoplovnoj akademiji.

Njena odluka da postane pilot nije bila iznenađenje, s obzirom na to da joj je otac bio veoma hrabar pilot.

Naime, njen otac, Iljo Arizanov je bio među prvima koji su poleteli sa aerodroma u Nišu 24. marta 1999. godine, kada su počele da padaju prve krstareće rakete i bombe širom Srbije. Njegov avion, MiG-29, je ubrzo oboren, ali je on uspeo da se katapultira i da se padobranom spusti u okolini zloglasne Drenice na Kosovu, koja je tada bila poznata kao jako uporište terorističke jedinice OVK.

Nakon što se katapultirao iz svog oborenog aviona, Major Iljo Arizanov proveo je dva dana skrivajući se i pešačeći dok nije stigao na aerodrom Slatina, odakle je prebačen u Beograd. Za svoju hrabrost, odlikovan je ordenom za hrabrost, što je samo još jedno priznanje za njegov neustrašivi podvig.

Iljo Arizanov je zbog učešća u borbi protiv NATO pakta unapređen u čin potpukovnika i odlikovan Ordenom za hrabrost. Potpukovnik Arizanov je penzionisan 1999. iz zdravstevnih razloga. Preminuo je 3. septembra 2011. godine u Beogradu, u 52. godini.

Nakon njegove smrti, njegova porodica, uključujući i njegovu ćerku koja je sada pilot, nastavlja da neguje sećanje na njega kao na izuzetno hrabrog pilota i patriote.Izvor-foto:fly Naissus

Categories: Društvo

Leave a Reply