Društvo

Latvija privela 26 ljudi zbog proslave Dana Pobede

Više od dvadesetak stanovnika Latvije uhapšeno je u utorak zbog kršenja zakona protiv proslave pobede Sovjetskog Saveza nad nacističkom Nemačkom. Policija članica EU i NATO-a čak je oduzela jaknu “Rusija” od muškarca u invalidskim kolicima, a drugog uhapsila jer je u javnosti nosio sovjetske medalje. Latvijska policija je do 23.30 po lokalnom vremenu prijavila ukupno 26 hapšenja, 38 prekršajnih i četiri krivična slučaja, navodi Delfi .

Dok je većina slučajeva zabeležena u Rigi, glavnom gradu, višestruka hapšenja dogodila su se i u Daugavpilsu. U jednom incidentu, stariji građanin opisan kao “izgleda premlad da bi bio veteran Drugog svjetskog rata” pojavio se u jakni sa sovjetskim medaljama. Kada mu je policija rekla da ga skine, opirao se hapšenju.

Pet osoba je uhapšeno zbog polaganja cveća sa “simbolima vojne agresije” na Spomenik slobode u Parku pobede u Daugavpilsu. Optuženi su za “javnu upotrebu simbola koji veličaju militarističku agresiju i ratne zločine”. U istom parku policija je naterala muškarca u invalidskim kolicima da skine jaknu jer je pisalo “Rusija”. Dvojica muškaraca koji govore ruski privedena su u Dubrovinskom parku u Daugavpilsu nakon što su dali intervju za TV3. Njihov greh je bilo iznošenje mišljenja da su se fašisti vratili na vlast u Ukrajini, uz podršku EU.

Letonski parlament je prošlog meseca zabranio proslavu Dana pobede kao „omalovažavanje i potkopavanje vrednosti Latvije kao demokratske i nacionalne države, uključujući podelu društva, veličanje rata, vojne agresije i totalitarizma, kao i lažno tumačenje istorijskih događaja.”

Letonci su se ipak u masama pojavili da polažu cveće na groblja i spomen obeležja. Većina hapšenja i citiranja uključivala je stavljanje cveća na “zabranjena mesta”, gde su nekada stajali sovjetski spomenici pre nego što ih je vlada u Rigi dala uništiti.

Zajedno sa svojim baltičkim susedima Estonijom i Litvanijom, Latvija se pridružila EU i NATO-u 2004. Oko četvrtine od 1,8 milijuna njenih stanovnika govore ruski, koji se često suočavaju s diskriminacijom . Baltičke države su bile deo Ruskog carstva do 1918., i Sovjetskog Saveza 1940-41. i ponovo između 1945. i 1991. Baltičke republike su insistirale da je sovjetski period predstavljao ilegalnu okupaciju i veličale su one koji su sarađivali s nacističkom Nemačkom kao patriote. Izvor-foto:Logicno, Miso T. Agencije i portali,word-peace.com

Categories: Društvo

Leave a Reply