Društvo

Dodik: Istorija srpskog naroda stradalnička i časna, istorija narodne pobjede

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je danas u Banjaluci da je istorija srpskog naroda stradalnička i časna, istorija narodne pobede, te da je Srpska antifašistički projekat.

„Ovaj dan pripada svima koji su stradali u četiri godine rata koji je nametnuo fašizam. Borba je bila časna, mnogi su dali živote, jer su smatrali da je to časno“, rekao je Dodik na obeležavanju 9. maja – Danu pobede nad fašizmnom.

On je naglasio da je narodnooslobodilačka vojska nesumnjivo bila antifašistička, te dodao da su Srbi imali i otadžbinski pokret. „Narodnooslobodilačku borbu su u okviru partizanske i otadžbinske vojske dominantno proveli Srbi, nisu nužno bili vezani za ideologiju, ali jesu za slobodu svog naroda. Istovremeno sa borbom krenula je 1928. godine i satanizacija srpskog naroda. Republila Srpska je antifašistički projekat“, rekao je Dodik čiji je govor počeo minutom ćutnje. On kaže da je Republila Srpska antifašistička država i da će to ostati po svom obeležju.

„Republika Srpska danas živi svoj puni demokrataki i ustavni potencijal. BiH nije hijerarhijski posložena država. Nastoje da naprave unitarnu i centralizovanu zemlju, nastoje da nam otmu imovinu“, dodao je Dodik. On je ponivo da mora biti afirmisana ideja o nacionalnoj državi Srba. „Moramo se okupiti oko ideje Republike Srpske kao samostalne države ako nastave da nam oduzimaju ustavnu poziciju“, rekao je Dodik.

On je naveo da će Republika Srpska nastaviti da se gradi.

„Unaprediti rad bolnica i banja jeste naš prioritet. U stalnoj borbi sa unutrašnjim potrebama razvoja, danas je Srpska stabilna zajednica i živi više od tri decenije. Srpska ima nameru da bude jača, veća i stabilnija. Treba da rešavamo probleme boračke populacije. Neka živi Republika Srpska, Srbija, Rusija, srpski i ruski narod”, zaključio je Dodik. srna,srpska

Categories: Društvo

Leave a Reply