Hronika

Dan kada je „Milosrdni anđeo“ centrom Niša „sejao“ kasetne bombe: Ubijena i trudnica

Oko 11.20 u samom centru grada, kod Tvrđavske pijace i pored zgrade Univerziteta, NATO zločinačka avijacija bacila je više tovara sa kasetnim bombama. Nigde u blizini nije bilo nijednog vojnog objekta, koji bi mogao da posluži kao opravdanje za bombardovanje. 7. maj 1999. godine zauvek će ostati upamćen po najvećem i najbolnijem stradanju grada na Nišavi tokom 78 dana NATO genocidnog bombardovanja bivše SRJ.

Stanovnici centra Niša preživeli su pravi pakao. Oko 11.20 u samom centru grada, kod Tvrđavske pijace i pored zgrade Univerziteta, NATO avijacija bacila je više tovara sa kasetnim bombama. „Milosrdni anđeo“ je „zasijao“ u punom „sjaju“, bezdušno uzimajući živote nevinih.

Nigde u blizini nije bilo nijednog vojnog objekta, koji bi mogao da posluži kao opravdanje za bombardovanje. Život je izgubilo 15 civila, među kojima i Ljiljana Spasić (26) u sedmom mesecu trudnoće. Sahranjena je 11. maja, u 11.30. U isti dan i isti čas kada se venčala. Više desetina Nišlija lakše je i teže povređeno. Samo pet dana kasnije, 12. maja oko 15 časova, u naseljima Duvanište, Trošarina i na Bulevaru Nemanjića ponovo su izbacili više od 1.000 kasetnih bombi.

Tokom tri meseca bombardovanja, sirene za vazdušnu opasnost u Nišu oglasile su se 129 puta. Grad je bombardovan 40 puta – 28 puta noću i 12 puta danju. Tokom vazdušne kampanje poginulo je 56 Nišlija, a više od 200 je ranjeno. Na grad je tokom vazdušne kampanje ispaljeno 324 razornih projektila: 161 avio-bomba, 36 kontejnera kasetnih bombi, 71 krstareća raketa, 8 grafitnih projektila. Srušeno je oko 120 objekata, a preko 3.400 stambenih, poslovnih i vojnih objekata je oštećeno.

Pol Polanski, američki pisac i istoričar, prikupljao je dokumentaciju za knjigu o bombardovanju Niša kasetnim bombama, i uradio intervju sa 30-ak svedoka bezumlja Alijanse. Imao je veliku želju da svoje sunarodnike upozna sa ovim i ostalim nepočinstvima NATO. Nažalost, 26. marta, nakon kraće i teške bolesti, Polanski je preminuo.

Uvereni smo da neće „umrijeti“ istina o NATO zločinima bez kazne, te da će naći put do običnog, „malog“ čoveka na svim meridijanima, kojem se antisrpski narativ „servira“ decenijama sa vodećih mas-medija..In4S, foto:Arhiva GN

Categories: Hronika

Leave a Reply