Društvo

OPREZ: Pčele, ose, stršljeni – čuvajte se čak iako niste alergični

Gotovo da ne prođe proleće, a da neko ne strada od uboda ose, pčele, naročito stršljena. Posebno su u riziku oni koji su alergični na ubod insekata. Sve češće osinjake i pčeličnjake vidimo na terasama ljudi. Kada su i zašto opasni ubodi pčela, osa i stršljenova, kako reagovati kada se to dogodi, ko može da ukloni divlje osinjake?

Čak i oni koji nisu alergični, ukoliko ih insekt ubode ili ujede na nezgodno mesto poput unutrašnjosti usne duplje ili jednjaka, mogu da nastradaju, upozorava alergolog Saša Milićević.

„Posebno rizične su osobe koje imaju alergijsku reakciju, jer kod njih ubod ili ujed u bilo koji deo tela može da uzrokuje jaku anafalaktičku reakciju koja može da se završi fatalno“, objašnjava alergolog.

Prema njegovim rečima, ukoliko dođe do burne reakcije i oticanja kapaka i usana to treba da bude upozorenje da je neka osoba alergična na ujed i odmah je treba prevesti do zdravstvene ustanove.

Da li je neko alergičan ili ne može da dobije dobar uvid i na tome kako mu telo reaguje na inače bezazlene ubode, poput komarca.

„Vrlo često oni dobijaju i veće otoke čak i od komaraca i drugih insekata. Uglavnom te osobe znaju. Vrlo često je to i nasledno“, navodi Milićević.

Što se uboda stršljena tiče, on je inače jači i bolniji, ali kao što je to slučaj i sa pčelama i osama, najvažnije je mesto koje je ubodeno.

Categories: Društvo

Leave a Reply