Društvo

Godišnjica smrti junaka Milenka Pavlovića: Nećete vi deco da ginete, ja ću!

Na današnji dan pre dvadeset i četiri godine,  junački je poginuo pukovnik Milenko Pavlović, komandant 204. Lovačkog puka Ratnog vazduhoplovstva Vojske Jugoslavije. Pavlović je poginuo u borbi sa agresorsko-zločinačkom eskadrilom aviona NATO na nebu iznad Valjeva.

Tog 4. maja 1999. godine, Pavlović je izvukao mlađeg kolegu pilota iz kokpita MiG-a 29 koji se spremao da poleti sa aerodroma Batajnica.

„Nećete vi deco da ginete, ja ću!,“ govorio je Pavlović dok je izvlačio kolegu iz kabine, da bi potom u poluispravnom avionu krenuo ka Valjevu, rodnom kraju, u susret desetinama agresorsko-zlikovačkim NATO lovaca i bombardera.

Pukovnik je upravljao jednim od svega 14 aviona MiG-29 koji su imali neke šanse da se suprotstave avijaciji NATO od čak 600 letilica.

Na radaru je pokazivalo stotinak neprijateljskih pravih i lažnih ciljeva, a na drugoj strani bio je Pavlović – sam!

Dvanaest minuta kasnije, njegove kolege u operativnom centru čule su samo: „Imam ih, imaju i oni mene!“. Njegov avion nestao je sa radara, a delovi Mig-29 kojim je pilotirao pali su na zemlju u blizini sela Petnica.

Država je Pavlovića odlikovala Ordenom za hrabrost, a SPC je njegovoj porodici dodelila Orden Svetog vladike Nikolaja za junačko delo.

Njegovo herojstvo simbolično obilazi svet i na poštanskoj marki. A u Osečini centralna gradska ulica poneće ime pilota-heroja.

Categories: Društvo

Leave a Reply