Društvo

Od petka trodnevna žalost u Srbiji

Vlada Srbije donela odluku o trodnevnoj žalosti počevši od petka do nedelje, nastava će danas u popodnevnoj smeni u beogradskim školama biti otkazana. Nastava će sutra otpočeti sa minutom ćutanja.

Načelnik Policijske uprave za grad Beograd Veselin Milić je izjavio danas da je Kosta K. (13) planirao unapred ovu pucnjavu, kao i da je imao i skicu škole i spisak dece koje je želeo da ubije. Milić je na konferenciji za medije povodom pucnjave u OŠ Vladislav Ribnikar rekao da je osumnjičeni maloletnik pozvao policiju i obavestio da je pucao u više osoba, a motiv kako dodaje i dalje nije poznat. Milić je istakao da je za 25 godina, koliko radi u MUP-u, bio na hiljade uviđaja, ali da je ovo nezapamćen zločin. „Prema do sad prikupljenim informacijama osumnjičeni je mesec dana planirao ovaj zločin“, rekao je Milić i pokazao skicu koja je pronađena kod uhapšenog kao i spisak učenika.

Osumnjičeni je, kako je rekao Milić, današnji dan izabrao jer je učionica istorije bila blizu ulaza u školu, a da je prvi čas imalo njegovo odeljenje 7-2.

„On je imao pištolj kalibra devet milimetara sa tri okvira i malokalibarski pištolj koji je uzeo iz stana svoga oca, kao i četiri molotovljeva koktela, a po dolasku u školu odmah je izvadio pištolj i pucao u radnika obezbeđenja D.V.“, rekao je on.

Nakon toga se, rekao je Milić, okrenuo ka devojčici A.B. koja je bila dežurna.

i B.A. koja je takođe stajala i S.N. i pucao ka njima i lišio ih života.

Zatim je dok je išao ka učionici istorije zamenio okvir, pucao na učiteljicu istorije i učenike, a potom baca oružje i poziva policiju.

„Sam je radio plan skice ulaza i izlaza iz škole, a koja je nađena na njegovom radnom stolu i kako je sam rekao odredio je prioritetne mete. Skica malo izgleda kao iz neke igrice ili horor filma, što ukazuje da je detaljno planirao kako da uđe u koju učionicu i kako da likvidira po kojem broju“, rekao je Milić.

Smrtno su stradali sedam devojčica i jedan dečak, S.N. (2009) B.A. (2011) A.B. (2011), A.D. (2009) K.M. (2010) , M.A. (2009), E.K. (2009), A.Č. (2009) i radnik obezbeđenja D.V.

U istom događaju je još šest učenika škole povređeno, četiri dečaka i dve devojčice, a to su A. B. (2009), H. K. (2009), NN muško, učiteljica T. S. (1970), J. D. (2010) , V. M. i A. A. (2009).

Milić je dodao da su dvoje od šest povređenih životno ugroženi.

Načelnik je kao i ministri izjavio najdublje saučešće porodicama dece smrtno stradale i radnika obezbeđenja.

Grujčić: Šestoro dece i nastavnica su zbrinuti u zdravstvenim ustanovama

Ministraka zdravlja Danica Grujičić rekla je da je danas osmoro dece i jedan čovek koji je radio svoj posao izgubilo život u školi i da nažalost ne postoji mogućnost da se oni vrate, a šestoro dece i njihova nastavnica su zbrinuti u zdravstvenim ustanovama u Beogradu.

„Troje dece je u Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj i četvoro – troje dece i nastavnica u Urgentnom centru, dva dečaka koja su smeštena u Tiršovoj, imaju povrede donjih ekstremiteta, odnosno nogu i oni su stabilno, nažalost devojčica je pretrpela prostrelnu povredu glave i ona je kritično, urađena joj je operacija i sve što je moglo da se učini, međutim oštećenje je veliko i za njen život se bore“, rekla je ministarka.

Ona je dodala da je u Urgentnom centru troje dece, devojčica koja je primljena sa prostrelnom ranom trbuha, i njoj nisu nađene unutrašnje povrede i stabilno je ima i povredu ruku.

„Zatim dečak koji ima povredu noge je trenutno u ortopedskoj sali i dečak koji je prostreljen kroz grudni koš, vrat i ima povredu kičme, 5. i 6. vratnog pršljena i on je najteže povređen od ovih koji su u UC, operacija traje još uvek, rađena su i neka dodatna snimanja, moraće da se rade i vrše intervencije. Nastavnica koja ima povredu karlice i ruku, trenutno je u sali i obrađuju joj ruke, karlica je zbrinuta i ona je u životnoj opasnosti“, rekla je Grujičić.

Ona je izrazila saučešće u svoje i u ime Ministarstva i cele vlade roditeljima koju su decu izgubili, ispratili u školu.

„Za 40 godina u zdravstvu, od devedesetih godina kada sam se svačega nagledala, ovo je možda moje najstrašnije iskustvo kako kao lekara, tako i kao čoveka“, rekla je ona.

Ministarka se zahvalila svojim kolegama koji su pružili sve kako bi spasili povređene i poželela da se deca i nastavnica oporave.

Dodala je i da će Institut za mentalno zdravlje organizovati dve linije na koji će svi oni koji osećaju potrebu za psihološkom potrebu da se jave.

„Ja sam sa dr Milicom Pejčić, koja je direktorka, razgovarala ako neko ima potrebu biće primljen na razgovor lično, da mu se pomogne i da savet“, rekla je ona.

O zdravstvenom stanju dečaka koji je sve ovo uradio, dodala je ministarka odlučiće odgovarajuće institucije.

Ružić: Tim psihologa pozvan da se učenicima, zaposlenima i roditeljima pruži adekvatna pomoć

Tim psihologa je promptno pozvan da se učenicima, zaposlenima i roditeljima pruži adekvatna pomoć. Nezamislivo je kada vidite te scene kako je bilo toj deci, pa i tom čuvaru i nastavnicima, rekao je resorni ministar Branko Ružić.

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je saučešće porodicama žrtava, navodeči da decu roditeljima niko ne može da vrati.

Zahvalio je na hrabrosti nastavnika i svih koji su pokušali da spreče tragediju.

„Nezamislivo je kada viditete scene kako je bilo deci koja su doživela strah čuvara i nastavnika koji su pokušali da spreče tragediju i zaštitite ono što je za njih najsvetije, a to su deca“, rekao je Ružić.

Dozvoliti porodicama da isprate svoje najmilije

Imali smo sadržajan i emotivan razgovor sa predsednikom Vučićem, premijerkom Brnabić i koliko danas kao vlada, izaći ćemo sa još jasnijom slikom. Apel je da dozvolimo porodicama preminulih da svoje najmilije isprate na miru i da svi koji u ovome vide „političko lešinarenje“ da dozvole decentan rok da se ovakva tragedija sagleda iz svih aspekata…

Ružić o navodima da je počinilac bio žrtva vršnjačkog nasilja

Na pitanje da li je dete koje je počinilo zločin prijavljivalo da je bilo žrtva vršnjačkog nasilja, ministar Ružić je rekao da postoje nalazi klinike u Tiršovoj i centra za socijalni rad, prema kojima je dete došlo sa posekotinom na usni koju je zadobilo u privatnoj školi glume.

“Po tom osnovu se ne može izvesti zaključak da je bilo potrebno dalje postupanje u smislu rešavanja bilo koje vrste problema koje je nastupilo prema tom detetu“, rekao je Ružić. Izvor: Tanjug (Strahinja Aćimović)

Categories: Društvo

Leave a Reply