Društvo

AKTUELNO: Kad papa ljubi pravoslavni krst

Papa, koji boravi u poseti Mađarskoj, sastao se 29. aprila 2023. godine sa Mitropolitom budimpeštanskim i mađarskim Ilarionom. Sastanak je trajao oko 20 minuta. Mnogi su se pitali zašto su se njih dvojica sastali, jer Papa nije imao bilo kakve druge odvojene sastanke. Pre svega, njihov susret je povezan sa njihovim ličnim poznatnstvo. Poznaju se više od 10 godina. Kada su se sredi, Papa se srdačno pozdravio sa njim. Seli su i on je govorio na engleskom, a papa na italijanskom. Papa se zahvalio na mirovnom stavu i poželio mu usoješno služenje službe u Mađarskoj. Dok je odgovarao na pitanja Pape, Ilarion mu je pričao o mađarskoj eparhiji. Govorio je da imaju vernike koji su Mađari, RUsi i Ukrajinci a Papa ga je pitao kako se oni međusobno slažu… odgvorio je da nema nikakvih konflikata između ovih naroda. Dalje Ilarion govori da se Papa zainteresovao za njegove naučne radove i muzička dela. On mu je poklonio 4 toma knjige koja se sastoji od 6 toma ,,Isus Hrist – život i učenje“.

Ilarion poručuje da je njihov susret bio isključivo ličnog karaktera, te da se nisu komentarisala nikakva politička pitanja.

Ističe da su papu srdačno dočekali Mađari. Ilarion poručuje da je Mađarska jedina zemlja iz EU koja otvoreno, bez obzira na pritiske iz Vašingtona i Brisela, štiti hrišćanske vrednosti, i dosljedno se suprostavlja propagandi liberalizma, razvratu i nemoralu.

Konstutucija Mađarske počinje rečima ,,Bože, blagoslovi Mađare“. Taj citat na neki način predstavlja molitvu a dalje se u konstituciji govori da se ,,mi ponosimo time, da je naš Kralj Stefan, pre hiljadu godina napravio našu zemlju hrišćanskom“.

dalje, već pri samom kraju video snimka govori da oni i dalje cene sve hrišćanske vrednosti, kao što su brak, da svaki čovek ima pravo na život, da se ne podržava abortus,, da se štiti reč i sloboda veroispovesti…Kad je EU odlučila da uvede sanckije protiv moskovkog partijarha, Mađarska je obećala da će postaviti veto na to njihovo rešenje. Kao rezultat, te sankcije protiv moskovkog partijarha nisu uvedene. Prevod IN4S

Categories: Društvo

Leave a Reply