Društvo

ANKETA: Građani najmanje veruju partijama, najviše crkvi…

Žitelji ’’južne pruge’’ najmanje poverenja imaju u političke partija, medije, Vladu i Skupštinu, a najviše veruju verskim zajednicama, nevladinim organizacijama, obrazovnom i zdravstvenom sistemu, pokazalo je istraživanje Centra za građansko obrazovanje i agencije Swet word.

Građani juga Srbije najmanje poverenja imaju u političke partije a sada već tradicionalno najviše u verske zajednice, ali nijedna institucija nije dobila ocenu preko 3, što je malo ili osrednje. „Nije netipično, ali je instruktivno i sve niže poverenje u medije koji se sve više vide kao previše pristrasni I koju su ‘’projektno finansirani od lokalnih moćnika’’. Vodeće na listi su verske zajednice koje poslednjih godina imaju i visok stepen političke mobilizacije“, vele u organizaciji koja je vršila anketu. Ekonomija i novčanici nas obično ujedine, pa skoro 70 odsto građana najviše brine egzistencija, odnosno rast cena, koji dominatno utiče na nju. Odmah iza nje je stara boljka – korupcija i organizovani kriminal, a imamo i nove brige.

„Ono što ovde posebno brine i što bi posebno istakli kao novina jeste visok nivo straha od unutrašnjih konflikata i političke nestabilnosti. Ta mogućnost unutrašnjih sukoba predstavlja značajnu veću brigu kod onih koji se izjašnjavaju kao pripadnici manje zastupljenih naroda“, napominju i dodaju: „Neselektivan pristup prema počionicima krivičnih djela, nezavisno od toga kojoj političkoj partiji pripadaju, određivaće percepciju građana prema njemu“.

Categories: Društvo

Leave a Reply