Hronika

Nastavak terora nad Srbima na KiM: Kurtijevi specijalci priveli radnike „Pošte Srbije“

Pripadnici Kosovske policije, na punktu kod Bistričkog mosta, zaustavili su i priveli vozača i dvojicu radnika Pošte Srbije, koji su prevozili novac iz Trezora u Leposaviću ka Kosovskoj Mitrovici, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

„Pripadnici Kurtijeve specijalne policije zaustavili su danas i priveli na zloglasnom punktu na Bistričkom mostu vozača i dva radnika Pošte Srbije koji su regularno prevozili novac iz Trezora u Leposaviću ka Kosovskoj Mitrovici. Oni su, zajedno sa novcem namenjenim redovnim finansijskim plaćanjima, sprovedeni ka carinskom terminalu u južnoj Kosovskoj Mitrovici, a sa njima se nalaze i naši predstavnici na terenu“, rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

On je ocenio da ovaj očajnički potez predstavlja Kurtijevu osvetu Srbima nakon debakla koji je doživeo na izborima i novi je pokušaj podizanja tenzija na severu Kosova, u režiji Prištine.

„Reč je o nastavku stalnih političkih i administrativnih prepreka koje Priština postavlja a koje imaju za cilj da otežaju platni promet na severu Kosova i Metohije, iako na to nemaju apsolutno nikakvo pravo. Srbi imaju svako legalno, legitimno i zakonsko pravo da koriste svoj novac i to se ne dovodi u pitanje“, naveo je Petković.

Istakao je da je sloboda nesmetanog platnog prometa garantovana dogovorima u Briselu i tek nakon formiranja Zajednice srpskih opština, tu nadležnost će preuzeti ZSO.

„O ovom opasnom potezu Prištine i Kurtija odmah sam direktno obavestio Miroslava Lajčaka, kao i SAD i očekujemo njihovu diplomatsku akrivnost u cilju smirivanja tenzija koje Priština proizvodi“, rekao je Petković, prenose mediji.

Dodao je da je ovaj potez pažljivo sračunat i pred nastavak briselskog dijaloga i pokazuje da Kurti ne želi nikakvu normalizaciju odnosa niti formiranje ZSO. Foto: KiM

Categories: Hronika

Leave a Reply