Društvo

TU OKO NAS: Klinika za maksilofacijalnu hirurgiju – na 1.500 m2

Klinika za maksilofacijalnu hirurgiju otvorena pre trinaest godina u Nišu po oceni stručnjaka, a posebno pacijenta spada u red najuspešnijih zdravstvenih ustanova ne samo u Srbiji nego i šire. Novo zdanje zgrade prostire se na čak 1.500 m2 i predstavlja referentnu ustanova za bolesnike od Jagodine do Preševa na jug i Dimitrovgrada na istok, kao i sa teritorije Kosmeta.

Objekat ima tri operacione sale (jedna za hitne intervencije), 25 postelja i jedinicu intenzivne nege, čime se Niš svrstao uz Beograd i Novi Sad, koji su jedini imali ovakvu vrstu zdravstvene ustanove.

Po rečima prof. dr Dragana Krasića, direktora klinike imaju bolesnike iz celog regiona, frekventnost pacijenata je velika, pa je otvaranje zasebne klinike u savremeno opremljenoj zgradi bilo neohodno. Godinama je insistirano na otvaranju ovakve ustanove i dobijanju maksimalnih uslova za rad. Sada su pacijentima omogućeni najmoderniji hirurški zahvati na glavi i vratu i sve intervencije iz oblasti maksilofacijalne hirurgije. Važno je, takođe, što će naši studenti i specijalizanti stomatologije imati odlične uslove za učenje u multimedijalnom centru. Ovaj centar nudi mogućnost da budući zubari direktno prate hirurške intervencije, koje se obavljaju u salama, opremljenim kamerama. Audioveza, uspostavljena između multimedijalnog centra i sale omogućava studentima da dok traje operacija postavljaju pitanja lekarima koji operišu. Kako navode u upravi klinike, oprema zadovoljava sve standarde Evropske unije, koji su prilično strogi, ali je novi objekat uspeo da se u potpunosti usaglasi sa njima. Ne treba ni pominjati koliko je ova klinika omogućiti da se skrati vreme od uspostavljanja dijagnoze do hirurškog zahvata, što je za pacijente iz ovog dela Srbije i najvažnije .

Categories: Društvo

Leave a Reply